Vladimir Putin stigao u posjetu Srbiji

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao je u cjelodnevni službeni posjet Srbiji, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U fokusu dvojice predsjednika bit će, među bilateralnim temama, i aktualna situacija u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u Ujedinjenim narodima, međunarodnim organizacijama i institucijama.

Najavljeno je da će predstavnici dvije države potpisati dvadesetak sporazuma, memoranduma i protokola o suradnji – od gospodarstva i infrastrukture do znanosti i kulture.

Uoči Putinovog dolaska, večer ranije u Beograd je stigao šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. Na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Lavrov je stigao u Beogradu u okviru izaslanstva ruskog predsjednika Putina.

Prema Dačićevim riječima, “poseta predsednika Putina događaj od izuzetne važnosti u dugoj istoriji prijateljskih odnosa dve zemlje”.

Uručenje ordena Vučiću

Program posjeta šefa ruske države počinje na aerodromu “Nikola Tesla” gdje je Putinu priređen doček, nakon kojeg će biti održana ceremonija polaganja vijenaca na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu.

Ceremonija svečanog dočeka ruskog predsjednika ispred Palate Srbija predviđena je za 12.45 sati, nakon čega će uslijediti sastanak u užem formatu dvojice predsjednika.

Sat nakon toga planiran je sastanak izaslanstava Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Srbije.

Dvojica predsjednika će se nakon toga obratiti medijima, a potom je planiran obilazak Hrama svetog Save.

Jake mjere sigurnosti

Beogradski mediji prenose kako će Putin u Beogradu dočekati i najmanje 70.000 ljudi iz cijele države.

Uz sigurnosne mjere na najvišoj razini, o Putinovoj sigurnosti će, kako je najavljeno, brinuti više od 5.000 domaćih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su ranije doputovali u Beograd.

Zbog Putinova posjeta Beograd će danas imati poseban režim prometa, brojne ulice bit će zatvorene, pojedine od njih još od srijede u 22.00 sata do četvrtka u 20.00 sati, a u svim gradskim školama je najavljena skraćena nastava.

Putinov posjet pratit će oko 600 akreditiranih domaćih i inozemnih novinara, snimatelja i fotoreportera, a u izvješću iz Beograda agencija Associated Press napominje da Putin dolazi u svoj četvrti posjet Srbiji od 2001. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI