Vođa američke paravojne organizacije osuđen zbog napada na Kongres

Stewart Rhodes, osnivač desničarske paravojne organizacije “Oath Keepers”, proglašen je krivim za pobunjeničku zavjeru za prošlogodišnji napad na američki Capitol u neuspješnom pokušaju da se poništi izborni poraz tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Presude protiv Rhodesa i četvorice suoptuženika, nakon tri dana vijećanja 12-člane porote, došle su poslije suđenju najvišeg profila do sada koje je proizašlo iz napada na američki Capitol 6. januara 2021. godine.

Rhodesa, bivšeg vojnog padobranca i advokata, školovanog na Pravnom fakultetu Yale, tužioci su tokom osmosedmičnog suđenja optužili za poticanje zavjere za korištenje sile kako bi se pokušao spriječiti Kongres u namjeri da potvrdi izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena. Rhodes je osuđen po tri tačke, a oslobođen po dvije.

Jedna od njegovih suoptuženica, Kelly Meggs, također je proglašena krivom za buntovničku zavjeru, dok su ostala trojica, Kenneth Harrelson, Jessica Watkins i Thomas Caldwell, oslobođeni te optužbe. Svih pet optuženika osuđeno je za ometanje službenog postupka, kongresne ovjere izbornih rezultata, s mješovitim presudama za nekoliko drugih optužbi.

Optužbe za pobunjeničku zavjeru i ometanje službenog postupka nose kaznu do 20 godina zatvora.

Rhodes, koji nosi povez na oku nakon što je slučajno pucao sebi u lice pištoljem, jedan je od najistaknutijih optuženika od oko 900 optuženih. Meggs, koji je na čelu floridskog ogranka Oath Keepersa, bila je jedini optuženik osim Rhodesa u ovom suđenju koji je imao vodeću ulogu u organizaciji.

Rhodes je 2009. godine utemeljio Oath Keepers, desničarsku grupu čiji članovi uključuju trenutno i penzionisano američko vojno osoblje, službenike za provođenje zakona i hitne službe. Njegovi članovi pojavili su se, često teško naoružani, na protestima i političkim događanjima diljem SAD-a.

Tužioci su tokom suđenja rekli da su Rhodes i njegovi suoptuženici planirali upotrijebiti silu kako bi spriječili Kongres da službeno potvrdi Bidenovu izbornu pobjedu. Meggs, Watkins i Harrelson ušli su u Capitol odjeveni u vojnu opremu.

Rhodes je rekao poroti da nije planirao juriš na Capitol i da je saznao da su neki od njegovih kolega ušli u zgradu tek nakon završetka pobune.

Tužioci su tokom unakrsnog ispitivanja nastojali prikazati Rhodesa kao lažljivca, pokazujući mu stranicu za stranicom njegovih huškačkih tekstualnih poruka, videozapisa, fotografija i audiozapisa.

Među njima je i poruka u kojoj se Rhodes žalio što nije donio puške u Washington 6. januara i tvrdnja kako je mogao objesiti predsjednicu Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi o rasvjetni stub.

U američkim sudovima izricanje kazne se uglavnom dešava 90 dana nakon donošenja presude, no svi osuđeni se već nalaze u zatvoru.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI