Govedarica je novinarima u Istočnom Sarajevu izjavio da on ne mora biti prvi čovjek stranke i da se zalagao za najbolje rješenje – da se stranka okupi oko jednog kandidata, ali da se u tome nije uspjelo.

“Ličnost koja nas može okupiti je Mirko Šarović i svoju podršku dajem njemu”, rekao je Govedarica na konferenciji za novinare i dodao da je Šarović čovjek od velikog autoriteta u stranci.

Govedarica je naglasio da novog predsjednika stranke treba ojačati snažnijom statutarnom pozicijom kako bi u potpunosti mogao da pokaže svoju kreativnost, u kojoj svi treba da učestvuju.

On je pojasnio da snažnija statutarna pozicija znači da će predsjednik imati veća ovlaštenja u smislu predlaganja rješenja Glavnom odboru, koji će potom odlučivati o tome.

Govedarica je rekao da će SDS, po novom statutu, imati i zamjenika predsjednika stranke, što će podrazumijevati uvođenje novog organa – Izvršni odbor, dok će zamjenik predsjednika stranke voditi sjednice i upravljati tim odborom, te biti član Predsjedništva stranke.

On je dodao da je na raspolaganju za tu funkciju, ukoliko predsjednik stranke njega predloži, ocijenivši da sa te pozicije može dati veliki doprinos.

“Vjerujem u pobjedu Šarovića i to će biti i moja i pobjeda svih opštinskih i gradskih organizacija koje su dale podršku meni kao kandidatu, ali iznad svega pobjeda SDS-a koji je spreman da se bori protiv aktuelne vlasti koja je građane Republike Srpske dovela u veoma tešku situaciju”, rekao je Govedarica.

Šarović je zahvalio Govedarici na podršci, istakavši da bi za stranku bilo najbolje da se okupi oko jednog kandidata.

“Predstojeća Skupština stranke je važan trenutak za SDS i oči cjelokupne javnosti su uperene u nas, jer je važno za šta ćemo se opredijeliti. Naša procjena je da treba napraviti konsolidaciju i ojačati stranku, koja treba da izgradi jasnu i prepoznatljivu politiku”, rekao je Šarović, koji je član Predsjedništva SDS-a.

On je izrazio nadu da će Skupština SDS-a biti uspješna i da će iznjedriti najbolje rukovodstvo i najbolju politiku, dodavši da su i ostali kandidati za predsjednika SDS-a odlični i da “svako u unutrašnjoj kampanji predstavlja svoju viziju stranke”.

Šarović je istakao da će SDS učestvovati u svim političkim procesima na svoj način i razgovarati o mnogim pitanjima sa svima, ne samo o pitanjima koja se tiču Republike Srpske, već i važnim pitanjima koja se tiču parlamenta BiH, Savjeta ministara i Predsjedništva BiH.

On kaže i da je važno imati normalan dijalog sa drugim političkim subjektima, ali da u ovom trenutku nema uslova za koaliciju sa SNSD-om, što ne znači da se sa tom ili nekom drugom strankom neće razgovarati o bitnim pitanjima.

Skupština SDS-a na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik stranke trebalo bi da bude održana u Banjoj Luci u nedjelju, 30. juna, sa početkom u 12:00 sati.

Nakon povlačenja Govedarice, ostala su tri kandidata za prvog čovjeka SDS-a – član Predsjedništva ove stranke Mirko Šarović, aktuelni predsjednik Glavnog odbora stranke Milan Miličević i potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime