REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Sjedinjene Države prate veliki balon za koji sumnja da je kineski špijunski nad kontinentalnim Sjedinjenim Državama, rekli su u četvrtak zvaničnici odbrane, dodajući da ovo otkriće rizikuje da dodatno zaoštri napete odnose između dvije zemlje.

Govoreći o događaju, visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane rekao je da su visoki vojni zvaničnici savjetovali predsjedniku Joeu Bidenu da ga ne obori zbog straha da bi krhotine mogle predstavljati prijetnju po sigurnost ljudi na terenu, navodi CNN.

Uvjereni smo da ovaj balon za nadzor na velikoj visini pripada Narodnoj Republici Kini”, rekao je visoki zvaničnik. “Primjeri ove aktivnosti su uočeni u proteklih nekoliko godina.”

Iako trenutna putanja leta balona prelazi preko “brojnih osjetljivih lokacija”, zvaničnik je rekao da to ne predstavlja značajan rizik za prikupljanje obavještajnih podataka. Procjenjuje se da balon ima “ograničenu vrijednost” iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka, dodao je.

Ipak, kazao je da SAD “poduzimaju korake kako bi se zaštitile od prikupljanja osjetljivih informacija od stranih obavještajnih službi. Također pratimo koje bi špijunske sposobnosti oni mogli imati i nastavljamo pratiti balon iznad kontinentalnih Sjedinjenih Država.”

SAD vjeruju da su kineski špijunski sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti sposobni ponuditi slične ili bolje obavještajne podatke, što znači da je vrijednost svega što Peking može prikupiti iz balona veoma ograničena.

Američka vlada je kontaktirala kinesku vladu kao I kinesku ambasadu u Washingtonu te je angažovala američke diplomatske misije u Kini povodom navedenog incidenta, naveo je zvaničnik.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime