ZAPOŠLJAVANJE U SLUŽBI ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE INSTITUCIJA BIH: Meliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovore

Prije javnog oglasa u „najmanje jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji BiH“ i Dragan i Meliha znali su da su pozicije popunjene. Farisu Đulmanu je namijenjeno mjesto višeg referenta za protivpožarnu zaštitu, Adisu Karišik je čekalo mjesto pomoćnog radnika u kuhinji, za Svetlanu Arnaut, Sabinu Logo i Belmu Čaliju zagarantovano je da će biti spremačice koje održavaju radni prostor, dok je Alminu Lučkinu obezbijeđeno da bude pomoćni radnik.
Piše: Žana Gauk

Bio je 19. januar 2022. godine, dan koji će zapamtiti Faris Đuliman, Adisa Karišik, Svetlana Arnaut, Sabina Logo, Belma Čalija i Almin Lučkin. Njihova imena olovkom su bila napisana na odluci o potrebi za novim zaposlenjima u Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine. Već su bili dovedeni u Službu na određeno vrijeme, u dogovoru Dragana Šojića, šefa Službe, i njegove prve saradnice Melihe Jahjaefendić obezbijeđeni su im ugovori i za narednih šest mjeseci, otkriva Žurnal.

Prije javnog oglasa u „najmanje jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji BiH“ i Dragan i Meliha znali su da su pozicije popunjene. Đulmanu je namijenjeno mjesto višeg referenta za protivpožarnu zaštitu, Karišik je čekalo mjesto pomoćnog radnika u kuhinji, za Arnaut, Logo i Čaliju zagarantovano je da će biti spremačice koje održavaju radni prostor, dok je Lučkinu obezbijeđeno da bude pomoćni radnik.

Da ne bude zabune, pomoćnica šefa Meliha je olovkom na dokumentu koji je u posjedu Žurnala dopisala da je ovoj šestorki istekao ugovor, da ima prostora za zapošljavanje do broja 503, a da je u tom trenutku u Službi bilo 489.

Sugestije Melihe Jahjaefendić Šojić je vrlo brzo uvažio. Komisija za ocjenu kandidata još brže je rekla da ispunjavaju sve uslove. Šojić im dao ugovore.

ZAPOŠLJAVANJE TOKOM PANDEMIJE

Sve ovo Šojić radi godinama. Prema istraživanju Fokusa, revizori su evidentirali da je i u 2020. godini, kada je obim poslova, naročito u dijelu ugostiteljskih usluga koje pružaju institucijama, bio značajno smanjen, i kada su mnogi zbog pandemije koronavirusa radili od kuće, Služba zaposlila pet državnih službenika i 21 zaposlenika na neodređeno vrijeme putem javnog oglasa. Čak 50 osoba u 2020. godini primljeno je na određeno vrijeme, a ti ugovori po isteku tri mjeseca obnavljani su više puta.

Dragan Šojić do 24. maja vjerovao je da je nedodirljiv, ali su tog dana u njegove prostorije došli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH da mu se odredi pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva, jer ima i državljanstvo Srbije, gdje često putuje i boravi.

„Iz Tužilaštva navode da bi optuženi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, također navode da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije“, javili su mediji.

Žurnal je u januaru dokumentovao da je Šojić, između ostalog blizak lideru SDS Mirku Šaroviću, sam sebe postavio na čelo komisije koja ima zadatak da ove godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH , u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva miliona maraka od firme „Građenje“, a za potrebe institucija BiH. Sve to verifikovao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a. Za članove komisije imenovani su Dragan Brković, Sanja Jokić, Nemanja Pandurević i Senad Mujić.

Posebna odluka donesena je nakon što ideja o novom kriminalu nije prošla u sektoru za javne nabavke Službe za zajedničke poslove BiH, čiji su službenici odbili da budu dio priče. Tada se u sve uključila i SIPA, koja je mjesecima prikupljala dokumentaciju o ovom slučaju.

Za nevjerovatnu političku bahatost Šojić je imao nešto što je nazvao obrazloženjem:

„Služba za zajedničke poslove institucija BiH realizovala je projekat kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, a u skladu sa odlukom o odobravanju kupovine koja će biti uvrštena u program višegodinšnjih kapitalnih ulaganja za perioD 2017-2019. Odlukom je odobrena kupovina objekta površine 1.300 do 1.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti tri miliona KM. Provodeći postupak nabavke Služba je obezbijedila odgovarajući funkcionalan objekat od cca 1.500 kvadrata neto površine. Međutim, ukupno odobrena sredstva od tri miliona KM nisu bila dovoljna za kupovinu kompletnog objekta te je kupljen samo kancelarijski prostor.“

Te 2018. godine kupljen je, zapravo, dio objekta na Trgu ilidžanske brigade, odnosno 1.063 kvadrata, a odobreni milionski iznos završio je na računu paljanskog „Građenja“ u vlasništvu Zorana Popića, prema pisanju medija, izuzetno bliskog SNSD-u. U tom dijelu objekta trenutno su smješteni Agencija za nadzor nad tržištem, Institut za standardizaciju i Služba za odnose sa strancima.

Kako u objektu postoji još 562 kvadrata, predloženo je da ih građani BiH njima dokupe za dva miliona KM. Šojić je podsjetio da je kvadrat prostora u istom objektu 2018. godine koštao oko 2.830 KM, ali se ni tada nije bavio „naduvanom cijenom“.

Sada kancelarijski prostor u zgradi čiji je vlasnik „Građenje“ zauzima svega 230 kvadrata, a pomoćne prostorije, odnosno višenamjenske sale, restoran, prostor za arhiv, ostave i holovi sa vjetrobranima – 332 kvadrata. Praktično, cijena po kvadratu koju je Šojić spreman da plati javnim novcem je – 3.558 KM, iako tržišna cijena za kvadrat poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu nije veća od 2.500 KM.

To bi u konačnici bilo ukupno pet miliona KM iz džepa građana!

Novi milionski budžetski odliv osmišljen je kao „pregovaranje sa vlasnikom zgrade“, jer je Šojiću cjelina potpuno logična! Međutim, u dokumentu koji je u posjedu Žurnala unaprijed je definisao kvadraturu, cijenu i dobavljača.

Za ovakvu vrstu nabavke, a po Zakonu o javnim nabavkama BiH, ističu stručnjaci za ovu oblast, institucija mora da izradi jasan pravilnik kupovine nekretnine za ogroman iznos iz budžeta. Takođe, postupak zapravo mora da bude javni poziv, oglas u tri štampana medija, što je Šojiću potpuno strano.

SIPA S PROLJEĆA

Direktoru Službe nije bilo jasno ni zbog čega je SIPA u aprilu dolazila u prostorije ove institucije i razgovarala s pojedinim zaposlenim. Njegov zamjenik Dragan Slipac uporno je isticao da „ima nekih neregularnosti unutar Službe koje istražuje SIPA“. Šojić, pisao je Fokus, nije želio da odgovori da li četvrtkom službenim automobilom putuje u Srbiju kod supruge koja je, navodno, pobjegla od izvršenja zatvorske kazne u BiH. Cijenio je da su to „pitanja privatne prirode“.

Šojić je, tvde dobro obaviješteni izvori Fokusa, istražiteljima prijavljen da koristi državne resurse za odlazak u Srbiju kod supruge koja je pobjegla iz BiH, jer joj je ovdje izrečena kazna zbog učešća u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom.

Odsustvo s posla petkom je pravdao lažnim putnim nalozima izdavanim za destinacije po BiH, a putne naloge retroaktivno je trebalo napisati i za prethodne mjesece, ali je to osujetio Vladimir Vukša, šef Odsjeka za pravne poslove, koji je skrenuo pažnju Šojiću da na pojedinim odlukama u vezi s tim putovanjima nema potpisa Dragana Slipca.

Fokus je pitao Šojića:

–        da li je tačno da je Vukša odbio da učestvuje u retroaktivnom i nezakonitom pravdanju njegovih putovanja, kao i da je Vukša imao prigovore zbog naloga na kojima nema Slipčevog potpisa, a i da se sukobio sa službenicom pravne službe koja je krivotvorila putne naloge falsifikujući njegov potpis, nakon čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Direktor je ćutao, govorila je Danka Govedarica, službenica za odnose s javnošću u Službi:

„Dragan Šojić nije ni u kakvom sukobu sa šefom Odsjeka za pravne i opće poslove Vladimirom Vukšom, a što se tiče službenog vozila, isto koristi u skladu s pozitivnim propisima. Činjenica je da šef Odsjeka za pravne i opće poslove nema nikakve ingerencije za izdavanje putnih naloga, tako da navedena činjenica nije tačna“.

Izvor: zurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI