Tegeltija je preporuku dobio sa osam glasova za, a šest protiv. Zastupnik SDS-a Dragan Mektić rekao je kako nije uspio razumjeti odgovore Zorana Tegeltije posebno kada je riječ o ANP-u i NATO-u. On je kazao da je NATO objavio da je BiH dogovorila reforme koje zadovoljavaju formu ANP-a te da se BiH već nalazi u MAP-u.

Mektić je dodao da u dokumentu ne piše da postoji vojna neutralnost bh. entiteta RS, ne piše da o tom pitanju odlučuju entiteti već Predsjedništvo BiH i PSBiH te stoje reforme u odbranbenom i sigurnosnom sektoru. On je pitao kako će se finansirati te reforme jer je restruktuiranjem nemoguće izvući čak ni 1KM.

“Ovakvim budžetom nećete moći isfinansirati ono što ste isplanirali vlastitim programom”, rekao je Mektić.

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltije odgovorio je da je Predsjedništvo BiH napravilo dobar posao za građane i da je BiH vraćena u normalne okvire. On je rekao da se pokazalo kako se konsenzusom mogu riješiti problemi u BiH. Ponovio je da ne želi komentarisati dokument koji nije vidio.

“Ako mene ne potvrdite u Zastupničkom domu PSBiH ići će neko drugi. Kretat ćemo se u dobrom pravcu, važno je da su procesi započeli. Važno je da se BiH kreće”, kazao je Tegeltija.

Zastupnik DF-a Dženan Đonlagić rekao je da je Program reformi već donesen u Predsjedništvu BiH i da je njima data mogućnost BiH da nastavi svoj NATO put. On je pohvalio nastup Tegeltije koji je danas rekao da će poštivati odluke institucija BiH.

“Ja ću poštivati Ustav BiH, zakone i odluke koje donose organi kojim rukovodim. Nemam namjeru da pravim konflikte i nisam došao da pravim konflikte”, rekao je Tegeltija.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić pitao je kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da li pristaje na izgradnju migrantskih centara na teritorij bh. entiteta RS i kakav je njegov stav o Trgovskoj gori.

“Nisam stručnjak za tu oblast. Priznajem, nisam radio u sigurnosnim agencijama da bih rekao kako vidim rješenje”, kazao je Tegeltija dodajući kako vjeruje u kapacitiranost Ministarstva sigurnosti BiH i entitetskih ministarstva.

On je istakao kako smatra da prihvat izbjeglica treba skinuti s tereta USK jer taj kanton nosi prevelik teret, a da će on zastupati interese instutucije kojom rukovodi.

Što se tiče Trgovske gore i radioaktivnog otpada on je kazao da je neophodno nastaviti aktivnosti na nivou MVP BiH i Vlade RS-a jer je to jedini mogući način da se izborimo s nekim ko je politički i ekonomski jači od BiH.

“Mislim da ćemo imati podršku ljudi koji se bave zaštitom životne sredina”, rekao je Tegeltija.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović pitao je kako je moguće da on ne zna šta je usvojeno u Predsjedništvu BiH i da li je moguće da je bianco pristao da bude izabran za predsjedavajućeg iako ne zna šta će morati sprovoditi.

Tegeltija je kazao da će njegov odnos prema Predsjedništvu BiH biti onakav kako je to definisano Ustavom BiH. Istakao je da će se truditi da napravi konsenzus između Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH.

“Moj stav je jasan, radit ćemo ono što je definisano zakonima i Ustavom BiH”, kazao je Tegeltija dodajući da u ovom trenutku nema ni želju da zna šta piše u dokumentu koje je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime