RUDNIK MRKOG UGLJA ZENICA NA KORAK DO STEČAJA

Zatvorena Stara Jama, preostali rudari prelaze u Raspotočje

Više nije pitanje da li zenički rudnik ide u stečaj, pitanje je kada. Stanje u RMU Zenica je toliko ozbiljno da se ovaj rudnik ne može baviti svojom osnovnom djelatnošću.

Piše: A. Omerović (ŽURNAL)

Kada je u oktobru 2019. godine obustavljena proizvodnja u jami Stranjani iz uprave RMU Zenica rečeno je da je to privremenog karaktera. Nešto manje od godinu dana, krajem juna 2020. godine, jama Stranjani je i zvanično zatvorena. Sada je uprava RMU Zenica obavijestila rudare da se zatvara i Stara jama RMU Zenica i to zbog nedostatka proizvodne radne snage za rad dva preostala pogona. Svi rudari će preći u jedinu preostalu jamu – Raspotočje.

RMU Zenica više nije ni u mogućnosti da isplaćuje plaće radnicima. Najavljeni protesti rudara zbog neisplaćenih plaća su otkazani jer je Elektroprivreda uplatila sredstva rudniku neophodna za plate. Međutim, računi rudnika su i dalje blokirani zbog tužbi radnika.

Rudnik Zenica (foto: AAY)

Sveukupno stanje u RMU Zenica je trenutno na tom nivou da se u ozbiljnoj mjeri počinje gubiti mogućnost bavljenja osnovnom djelatnošću. Još jednom ponavljamo, RMU Zenica treba i mora imati poseban status i tretman kroz koji će se pokušati stanje konsolidovati i očuvati minimum mogućnosti za obavljenje osnovne djelatnosti“, stav je Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Pisali smo ranije o namjerama Elektroprivrede BiH da RMU Zenica i Kreka proglase stečaje zbog finansijske situacije.

ELEKTROPRIVREDA BIH DONIJELA ODLUKURudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečaj

Rudnik mrkog uglja Zenica treći je najveći dužnik po osnovu poreza i doprinosa u FBiH, odmah iza Rudnika Kreka. Prema podacima Porezne uprave FBiH, na dan 31. 12. 2022. godine RMU Zenica dugovala je 153, 7 miliona maraka. Osim dugovanja za poreze i doprinose, tu su i dugovanja prema dobavljačima a rudnik godinama posluje u minusu.

DA LI ZENIČKI RUDNICI IDU U STEČAJPorezna uprava prodaje imovinu RMU Zenica

Stanje u ovoj firmi najkompleksnije je od svih rudnika Koncerna. Prošle godine više puta je obustavljana proizvodnja zbog nemogućnosti da isplate plate. Računi su nekoliko puta bili blokirani, iz različitih razloga, od nemogućnosti uplate sredstava za rate kredita, blokade od strane Grada Zenice zbog dugovanja po osnovu zateznih kamata zbog neplaćanja takse KGZ, i na kraju zbog tužbe radnika zbog neizmirenih obaveza za penziono i zdravstveno osiguranje.

Nekoliko puta prošle godine dolazilo je do obustave proizvodnje zbog neisplaćenih plata. I u ovoj godini zenički rudari obustavljali su proizvodnju. Krajem januara stupili su u radnički neposluh zbog neisplaćene decembarske plaće, zatim toplog obroka i regresa za prošlu godinu.

NEMA PLATE ZA RUDAREZenički komorati opet žrtve političkih sukoba

Ubrzo nakon ovogodišnje obustave proizvodnje, Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica počela je provođenje ankete među zaposlenima radi regulisanja njihovog radno-pravnog statusa.

Zbog nagomilanih poreskih dugovanja početkom godine Porezna uprava FBiH počela je prodaju imovinu Rudnika mrkog uglja Zenica.

Hotel Rudar

Porezna uprava Federacije BiH, Kantonalni porezni ured Zenica, oglasio je prodaju zaplijenjene imovine radi namirenja dužnih poreza poreznih obveznika – dužnika putem Prve javne aukcije imovine radi namirenja dužnih poreza od poreznih obveznika-dužnika Rudnik mrkog uglja Zenica: prodaja dvorišta i kafane Rudarskog hotela k.o. Zenica I i pokretne imovine, poslovnih prostora u ulici Šerbin sokak i Travnička cesta, Zenica”, navedeno je u saopštenju Porezne uprave FBiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI