U Narodnoj skupštini završena je rasprava o nacrtu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koji predviđa kriminalizaciju uvrede i klevete i uvodi drastične kazne za iste koje se kreću i do 120 hiljada maraka. 

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović je u završnoj riječi poručio da je cilj donošenja zakona zaštita dostojanstva, tjelesnog  i duhovnoh integriteta i zaštita ličnog i porodičnog života svih građana.

“Namjera predlagača ni u jednom momentu nije bila cenzura niti ugrožavanje slobode govora. A još manje je bila namjera da se štite nosioci javnih funkcija. Sloboda štampe je bila i ostaće bez obzira na ovaj zakon zagarantovana”, rekao je Bukejlović.

Prethodno je poslanik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao da nacrt nije zakovan i da se kroz javnu raspravu može sagledati šta nije dobro i da se određene stvari mogu ponovo odvagati.

“Amerikanci kakve zakone imaju pogotovo o nacionalnoj bezbjednosti? Pitao bih ja vas šta možete tamo uraditi? Smatram da ovaj zakon treba podržati u nacrtu i da imamo ozbiljnu javnu raspravu da svi učestvujemo i vidimo šta treba mijenjati.”, rekao je Banjac.
Predstavnici opozicije kažu da poređenje sa drugim zemljama ne stoji jer naše pravosuđe ne tretira jednako sve građane.

“Kad se već pozivamo na zakonodavstvo Holandije i Njemačke glavna je razlika što je tamo pravosuđe isto za sve. Lako je uspostavljati pravne norme kada znamo da sve funkcioniše. Prvo treba uvesti sistem nezavisnog pravosuđa, pa tek onda uvoditi kazne”, rekla je Mirna Savić-Banjac, poslanik PDP-a.

“Učinite uslugu Republici Srpskoj i građanima. Povucite zakon”, rekao je Igor Crnadak poslanik PDP-a.

“Važno je da svi zajedno očistimo ovo društvo od strašnih pojava koje smo imali. Mislim da sloboda medija uopšte nije ugrožena. Ako je ko ovdje doživimo linč to je Dodik i njegova porodica “, rekla je Anja Ljubojević potpredsjednik NSRS (SNSD).

Predstavnici opozicije kažu da je cilj ovog zakona da uguši slobodu govora i da je pravosuđe koje će raditi po tom zakonu, u rukama mafije.

“Mi se ovim zakonikom vraćamo 10 stepenica unazad, uvođenjem određene diktature na mala vrata. Ovaj zakon nije smio ići pred narodne poslanike i mnogo toga je tu trebalo doraditi. Dovešćemo se u situaciju da niko neće smjeti reći lopovu da je lopov jer nemate sredstva da platite kaznu”, rekao je Milan Petrović poslanik SDS-a i podsjetio da je su funkcioneri SDS-a dok su bili na vlasti na nivou BiH iz SNSD-a dobijali uvredljive nadimke kao što je izdajnik ili “Bakirovac”.

“Da je iko od predlagača pročitao Petra Kočića koji je bio proganjan jer je govorio istinu, nikad vam ne bi palo na pamet da ovako nešto predložitie. U zemlji gdje je penzija 400 maraka, vi da nekog osudite na 120 hiljada maraka?”, rekao je Nebojša Vukanović poslanik Liste za pravdu i red i optužio aktuelnu vlast da uvodi beščašće.

Poslanici trenutno razmatraju  i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Na sjednici će biti razmatrano obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.
Izvor: BN/Srna

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime