ZBOG STAVA TUŽILAŠTVA BIH: Brat Mithata Mekića i dalje ne može da preuzme tijelo snahe Lucie Salas Cortez iz „ničije“ grobnice

„Poruka je - 'eto mi smo vam odgovorili i više nije do nas jer je tužiteljica Kajmaković na bolovanju', a vi čekajte kao što ste čekali i svih ovih godina“, kaže advokatica Muharema Mekića. Razočarana odgovorom Tužilaštva BiH, pita kako nema nestalih predmeta i ko je odgovoran za to

Uprkos nastojanju Muharema Mekića da preuzme tijelo nevjenčane supruge svog ubijenog brata, Lucie Salas Cortez, kako bi je kraj brata i pokopao, to se do danas nije desilo.

Tijelo Bolivijke Lucie Salas Cortez, koju je zajedno sa Mithatom Mekićem, prema optužnici, brutalno likvidirala zločinačka organizacija Zijada Turkovića, još uvijek se nalazi u zajedničkoj kosturnici sarajevskog groblja Vlakovo gdje su pokopani oni koji nemaju nikoga i koje niko ne traži.  

Muharem Mekić za to krivi Tužilaštvo BiH, ali iz ove pravosudne institucije se ograđuju, ističući da Muharem Mekić i Lucia Salas Cortez nisu rod.

U ZAJEDNIČKOJ GROBNICI BEZ IMENA 

Ipak, situacija je mnogo složenija nego što je Tužilaštvo predstavlja.

Muharem Mekić je nakon 12 godina traganja tek u avgustu ove godine pronašao Lusijino tijelo, o čemu je Inforadar pisao. Poput njegovog brata, ona je žrtva zločinačke organizacije Zijada Turkovića osuđene za ubistva, pokušaje ubistava, trgovinu drogom, te pljačku. Ovoj grupi, između ostalog, dokazana je i brutalna likvidacija Mithata Mekića i njegove trudne nevjenčane supruge Lucie Cortez Salas. Optužbu je zastupala državna tužiteljica Diana Kajmaković.

Foto: Lucia Salas Cortez I Mithat Mekić, žrtve Turkovićeve zločinačke organizacije

Muharem Mekić ljetos je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Kajmaković zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Smatra ju odgovornom, između ostalog, zato što ga duže od deceniju nije obavijestila gdje se nalazi Lucijino tijelo, iako je znala da Muharem traga za njim. Mekić tvrdi da je imao i punomoć Lucijine porodice kojom ga oni ovlašćuju da preuzme tijelo i zastupa ih pred pravosudnim instuitucijama u BiH.

Osim toga, brat ubijenog Mithata Mekića od Tužilaštva BiH potražuje određenu dokumentaciju koju je ustupio kao svjedok tokom istrage, te Iphone 4 i sat Rolex. On tvrdi da je među tom dokumentacijom i pismena izjava bratove zakonske supruge Sanele Mekić kojom je davno potvrdila da ne živi sa njegovim bratom.

“Postavio sam pitanje tužiteljici Kajmaković šta ćemo za ukop Lusije i bebe, ona je išla malo nacionalno – pitala me ‘da li želite da je ukopate na muslimanski način’. Ja sam odgovorio na to – znamo svi kako se ko kopa – i da je to pitanje jako provokativno i ponižavajuće. Sve što sam predao, puno dokaznih materijala, ne vraća mi se nazad. Rekao sam svojoj advokatici da ću samo preko nje na sudu pričati s Dijanom Kajmaković“, rekao je Mekić ranije Inforadaru.

Ali njegova nastojanja da dokaže da je Lucia Salas Cortez bila zapravo bratova prava supruga, s kojom je kako tvrdi stekao i zajedničku imovinu, osujećuje Tužilaštvo BiH.

„U vezi situacije sa tijelom oštećene Lusije Salas Kortez, tužiocu je poznato da je tužiteljica Kajmaković putem instituta međunarodne pravne pomoći slala akte u Boliviju ali da se porodica oštećene nikada nije pojavila da bi preuzela tijelo, te je stava da u odnosu na sahranu oštećene od strane Vašeg klijenta ne predstavlja pitanje nadležnosti Tužilaštva BiH, odnosno da je rokom postupka utvrđeno da su oštećena Lusia Kortez Salas i oštećeni Mithat Mekić bili u nekoj emocionalnoj vezi, ali da Tužilaštvo nije u obavezi utvrđivati parnične i vanparnične apekte i bračne i vanbračne odnose koji su postojali na strani žrtava, osim ukoliko to nije u vezi s izvršenim krivičnim djelom, te da nije jasan osnov kako bi se tijelo oštećene moglo predati porodici druge žrtve“, odgovoreno je iz Tužilaštva BiH dokumentom koji potpisuje novi državni tužilac Milanko Kajganić.

Foto:Faksimil Kajganićevog odgovora

Upravo za punomoć bolivijske porodice, koja se nije smjela pojaviti u Sarajevu strahujući za svoju bezbjednost, Mekić tvrdi da je završila kod Diane Kajmaković.

SVI ČEKAJU DIANU KAJMAKOVIĆ

I tu se situacija dodatno zapliće. Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD stavio je Kajmakovićevu na „crnu listu“ kao osobu koja „kontinuirano potkopava demokraciju i vladavinu zakona u BiH“. Uslijedio je disciplinski postupak od strane Ureda disciplinskog tužitelja Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, a potom i suspenzija Diane Kajmaković s mjesta zamjenika državnog tužioca.

Imajući to u vidu, advokatica Indira Karahodžić obratila se tužiocu Olegu Čavki, koji je takođe zastupao optužnicu u slučaju Turković i drugi, s pitanjem gdje su predmeti koje je Muharem Mekić ustupio za potrebe istrage i kada će mu biti vraćeni.

Na ovo je takođe odgovorio glavni tužilac Milanko Kajganić, informišući advokaticu da tužiocu Olegu Čavki nije poznato da je prilikom ekshumacije Mithata Mekića pronađen Rolex, niti da je Muharem Mekić dostavio Iphone 4 u svrhu istrage.

Po pitanju izjave Sanele Mekić, „tužilac Čavka smatra da nakon pravosnažnosti presude punomoćnik nema ovlaštenja za uvid u dokumentaciju predmetnog spisa, uz napomenu da su sva prava Mithata Mekića kao oštećenog, kao i porodice oštećenog Mekića, sa krivično pravnog aspekta u istrazi i na glavnom pretresu ispoštovana“.

Međutim, advokatica Indira Karahodžić kaže da tužilac ne može da cijeni da li Mekić može dobiti uvid u spis, već sud, jer je to arhiviran sudski spis.

„Ti dokazi uopšte nisu u njegovom posjedu“, kaže Karahodžić.

Ona podsjeća da Mekićeva prava koja se tiču praćenja samog toka postupka nisu bila ispoštovana.

Indira Karahodžić i Muharem Mekić nisu zadovoljni odgovorom iz Tužilaštva, posebno zbog činjenice što je državni tužilac Milanko Kajganić upoznat s tim koliko dugo već Mekić čeka pravdu.

Foto: Muharem Mekić ispred zajedničke grobnice u kojoj je sahranjena Lucia Salas Cortez

„Očekivali smo ekspeditivan i kvalitetan odgovor, kao i izjašnjavanje tužiteljice Diane Kajmaković koje čekamo još od 11.8.2022., a pri čemu smo upoznati da od tada tužiteljica uredno dolazi i odlazi iz Tužilaštva. Međutim, kako smo obaviješteni, ona ipak nije postupila po zahtjevu glavnog tužioca“, kaže Karahodžić i zaključuje da je odgovor iz Tužilaštva dat samo kako bi se formalno ispoštovao njen zahtjev. Ona ističe da je i odgovor Olega Čavke prepričan, iako je očekivala zvaničnu izjavu tog tužioca.

„Poruka je – ‘eto mi smo vam odgovorili i više nije do nas jer je tužiteljica Kajmaković na bolovanju’, a vi čekajte kao što ste čekali i svih ovih godina“ – zaključuje Mekićeva advokatica. Razočarana odgovorom, ona pita kako nema nestalih predmeta i ko je odgovoran za to.

Muharem Mekić je još uvijek u kontaktu s porodicom ubijene Lucie Salas Cortez i kaže da će se nastaviti boriti. Odgovor Tužilaštva smatra uvredljivim i na kraju konstatuje:

„To je ponižavajuće. Mi žrtve smo više diskriminisani od kriminalaca i ubica.“

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI