Željko Komšić i izaslanstvo rezervirali ultraluksuzni hotel u Ženevi. Nisu otišli, ali će građani BiH platiti troškove

Piše: Z. Kolobara (Hercegovina-info)

Nominalno hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao je sa svojim izaslanstvom od 10. do 12. prosinca sudjelovati na obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava i 75. godišnjici usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Ženevi. No, do toga nije došlo, a taj diplomatski propust i inertnost će na kraju platiti građani.

Naime, Komšić je preko svojih suradnika sredinom studenoga rezervirao sedam standardnih soba i jednu suite u Hotelu des Bergues koji pripada luksuznom lancu ‘Four Seasons’ hotela, jednom od najskupljih i najluksuznijih hotela u Ženevi, saznaje hercegovina.info.

U Ženevi su se za vrijeme povijesnog sastanka 16. lipnja 2021. susreli ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden. Tijekom boravka u Švicarskoj ruski predsjednik Putin je odsjeo u hotelu Mandarin, a Biden je boravio u hotelu Intercontinental u Ženevi. Sobe u ta dva hotela su skoro duplo jeftinije od onoga gdje su trebali odsjesti Željko Komšić i njegovo izaslanstvo u Hotel des Bergues.

Željko Komšić Ženeva
Hotel u kojem je boravio ruski predsjednik Vladimir Putin
Željko Komšić Ženeva
Hotel u kojem je boravio američki predsjednik Joe Biden
Željko Komšić Ženeva
Hotel koji je s delegacijom rezervirao Željko Komšić, tik uz obalu Ženevskog jezera

Cijene izražene u grafikama iznad označavaju one koje su postavljene kao prosječne cijene tog hotela ukoliko jedna osoba treba jedno noćenje.

Kako naši pouzdani izvori tvrde, Komšićev luksuzni hotel nalazi se uz samo jezero. Suite je, naravno, rezerviran za Komšića, a građani koji ga financiraju bi samo njegovu sobu platili 2.400 eura (4.700 KM). Za druge članove izaslanstva ukupna cijena soba bila bi oko 9.000 eura (17.600 KM). Dok ogroman dio građana Bosne i Hercegovine krpa kraj s krajem i može samo sanjati noćenje u hotelu, porezne obveznike i sve građane Komšićev izlet u Ženevi koštao bi čak 22.300 maraka!

U hotelskom žargonu, ‘suite’ označava vrstu sobe ili apartmana koji je obično veći od standardne hotelske sobe i često uključuje dodatne prostorije osim spavaće sobe. Suite obično sadrži dnevni boravak, ponekad sa sofom koja se može pretvoriti u krevet, i može imati i dodatne sadržaje poput kuhinje ili trpezarije. Suite apartmani su dizajnirani da pruže više prostora i luksuza, te su često skuplji od standardnih soba. Idealni su za duže boravke, obitelji ili one koji traže više udobnosti i privatnosti.

Istraživanjem stranica za rezervaciju smještaja može se utvrditi da je od Komšićevog hotela skuplji samo jedan, i to Hotel Woodward koji se isto tako nalazi uz samo jezero u Ženevi.

To nije sve

Iz Komšićevog ureda su dva tjedna od zahtjeva naprasno otkazali rezervaciju hotela početkom prosinca. Zbog stroge politike hotela, povrat novca nije bio moguć, upravo da bi se izbjeglo otkazivanje neozbiljnih gostiju. Na kraju, a to je potvrđeno nekoliko dana kasnije, hotel je izašao u susret i nepojavljivanje Komšića i njegove pratnje u Ženevi građane Bosne i Hercegovine će koštati više od 5.000 eura (‘samo’ 11.000 KM).

Propušteni događaj

Željko Komšić trebao je sudjelovati na obilježavanju 75. godišnjice univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, no kako saznajemo put u Švicarsku odgođen je zbog puta u Bruxelles gdje je boravio na sastanku s europskim čelnicima.

Tijekom ta dva dana u Ženevi organizirane su tematske konzultacije. Organizatori navode da je ovaj ogađaj visoke razine ‘Ljudska prava 75’ sazvao UN za ljudska prava i suorganizirala ga je Vlada Švicarske. Sudionici su uključivali države članice, organizacije civilnog društva, gradove i lokalne vlade, branitelje ljudskih prava, parlamentarne predstavnike, entitete Ujedinjenih naroda, akademike, stručnjake, mlade ljude i umjetnike. Prateći događaji održavali su se u regionalnim središtima, u Palači naroda i u virtualnim sobama.

Gdje je trebao odsjesti Željko Komšić?

Iako se predstavlja kao čovjek koji ima empatiju prema malom čovjeku, članu Predsjedništva BiH očito nije mrsko ugoditi i vlastitom komforu. Ovaj luksuzni hotel je dizajnirao poznati umjetnik unutarnjeg interijera Pierre-Yves Rochon, a hotel kao dio eksluzivnog Four Seasons smješten je u povijesnoj zgradi. Sve sobe u hotelu Four Seasons odlikuju se jedinstvenim luksuznim stilom s klasičnim francuskim namještajem i nude pogled na grad, vrt ili jezero. Hotel se nalazi u centru Ženeve, 10 minuta hoda od željezničke stanice i odmah pored autobusne stanice Mont Blanc. Raskoš kakav pruža ovaj hotel očito su prepoznali i gosti, pa je tako ovaj objekt ocijenjen s vrlo visokih 9,8 kada je u pitanju boravak i komfor jedne osobe.

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Željko Komšić Ženeva

Voli luksuz i ne voli biti sam

Izaslanstvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, na čelu s njim, je samo za jedan u VIP salonu zračne luke u Frankfurtu potrošila više od 6.200 KM.

Koncem prošle godine frankfurtska Zračna luka ispostavila je račun od 1. studenoga 2023 za korištenje usluga. Preciznije, tražila se refundacija troškova koje je platilo Veleposlanstvo BiH u Njemačkoj, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Tada je, kao i u otkazanom putu u Švicarsku, uz Komšićevom izaslanstvu bilo čak osam osoba i sve su koristile VIP salon. S Komšićem su se tada u VIP salonu frankfurtske Zračne luke počastili pratitelji, ali i savjetnici. Na tom popisu je bila i njegova supruga Sabina te Ferid Musić, Sandra Filipović, Sanjin Mesihović i drugi.

Javnost se tada pitala za razloge korištenja usluga u VIP salonima budući da je već 2. studenoga morao biti u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Inače, VIP saloni u zračnim lukama omogućuju doček i ispraćaj visokih službenika, odnosno osoba od posebnog značaja kao i organizaciju njihovih poslovnih ili diplomatskih sastanaka.

Izaslanstvo od 22 člana

Kada je u prosincu 2007. otvarano Veleposlanstvo BiH u Podgorici, Komšić je, kako su tada objavili mediji, sa sobom poveo čak 22 ljudi. Odluke Predsjedništva BiH o tome nije bilo.

U Komšićevom izaslanstvu, koja je putovala u sedam automobila, bilo je šest savjetnika iz njegovog ureda, jedan član Protokola Predsjedništva BiH, 10 članova osiguranja, te četiri vozača.

Nitko iz ureda ostala dva člana tadašnjeg Predsjedništva Harisa Silajdžića i Nebojše Radmanovića nije otišao u Podgoricu.

Skijanje ‘na kuću’

Komšića pamtimo i po tome što je, zajedno s četiri člana svog ureda, 2014. godine pravdao “službeno” putovanje računom skijališta.

Komšić i njegovi suradnici “službeno” su u isto vrijeme otputovali u tri različite zemlje, Italiju, Njemačku i Austriju, a troškove noćenja za tri noći svi su opravdali računom austrijskog skijališta Solden.

Dalje, ako se vratimo na kraj 2011. i tamo ćemo naći izvješće o rastrošnost Komšića, koji je i tada bio u Predsjedništvu.

U tom razdoblju ured hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića potrošio je za devet meseci 2011. skoro koliko uredi druge dvojice članova Predsjedništva – Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića zajedno.

Komšićev ured za devet mjeseci potrošio je ukupno 153.926 eura, a preostala dva ureda zajedno samo 44.000 evra više.

Komšićev ureda potrošio je tada 42.560 eura za angažiranje osoba po ugovoru o djelu, Izetbegovićev 12.000 eura, dok su u Radmanovićevom uredu u istu svrhu potrošili 5.650 eura.

Iz Komšićevog ureda već 11 dana nisu odgovarali na naše upite o ženevskom, umalo, izletu, kao ni na podsjetnike od prošlog tjedna. Također, kako saznajemo ovaj planirani put nije iskoordiniran ni iskomuniciran s Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Iako zakonski nisu to dužni učiniti, u bilo kojoj državi bilo bi diplomatski neozbiljno, a i neodgovorno prema domaćinu.

Željko Komšić Ženeva

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI