Zoran Milanović najavio nove blokade u EU zbog ‘hrvatskog pitanja u BiH’, Komšića nazvao čakijom među rebrima

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je kako se hrvatska vlada trebala ranije snažnije postaviti prema preglasavanju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Time bi se, kako je rekao, spriječilo da “Željko Komšić bude ponovno prevarom izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH glasovima bošnjačkih birača”.

Zoran Milanović: Ponovo protiv Komšića

„Zamislite da je hrvatska vlada agresivno, ne histerično, rekla da se to tako ne može raditi. Znate gdje bismo sada bili. Komšić više ne bi bio član Predsjedništva.

Ne bi se ni kandidirao. Mi bismo to izborili“, rekao je Milanović u intervju u programu Radio-televizije Herceg Bosne.

Milanović je dodao kako predstavlja “posebnu uvredu” i “bezobrazluk” činjenica da se “Komšića nameće Hrvatima kao manje brojnom konstitutivnom narodu što izaziva probleme te se zagađuje hrvatsko-bošnjačke odnose”.

Komšića je inače nazvao čakijom među rebrima.

„To je nesretno rješenje. Ono izaziva žuč. Osjećaj nepravde. Želju za revanšom“, naveo je on.

Dodao je kako je Komšić kao predstavnik zajedno s bivšim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH pisao pismo zvaničnicim Evropske unije Bruxellesu kako bi se zaustavila gradnja Pelješkoga mosta.

„Ti ideš protiv nečega što je i tvoj interes. Koja pakost, obijesno parničenje“, dodao je Milanbović.

Upitan o odluci visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je nakon zatvaranja birališta u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH kojim je spriječeno da kvalificiranu većinu hrvatskoga kluba u gornjem nacionalno koncipiranome Domu naroda izaberu brojniji Bošnjaci, predsjednik je rekao “kako je morao spriječiti travestiju prema Hrvatima u BiH”.

“Trebao je posve poništiti travestiju, ustvari sodomiju da Hrvatima predstavnike biraju drugi. To je sačuvano. To je trebalo biti njegov posao. Nije proveo presudu Ljubić“, rekao je Milanović.

Želi Hrvatsku u EUFOR-u

Najavio je kako će se nastaviti zauzimati da Oružane snage Hrvatske budu predstavljene u mirovnoj misiji Althea EUFOR-a.

„Kako se hrvatska država postavi tako će biti“, rekao je on.

Ocijenio kako u toj misiji sudjeluju i vojnici iz Turske koja nije članica EU-a.

Govorio je Milanović i o koaliciji koju su potpisale stranke okupljene oko HDZ-a i Osmorke. Sporazumom bi trebala biti uspostavljena vlast na nivou Federacije, ali i vlasti na nivou države.

Na pitanje očekuje li nakon toga relaksiranje odnosa, Milanović je odgovorio:

“Nadam se da ide. Sad hrvatski predstavnici, politički izabrani predstavnici, koje je izabrao hrvatski narod, trebaju sašiti nešto iz nekog sukna.

“Naš zadatak iz Zagreba je da to sukno bude u skladištu i na magazinu. To je to.

Nakon toga ne odlučujemo u kroju. Dakle, kroj je postavljen. Krojni arak je nastao u Dejtonu. A ko će sad s kim vladati… Hrvati su ovdje temelj, kao i Bošnjaci i Srbi”, riječi su Milanovića.

Rekao je da dijelu bošnjačkih političara zamjera “pohlepu i prevrtljivost”.

Upitan je i šta Hrvatska može uraditi kako bi se riješio “problem” izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Milanović je kazao da se može nastaviti praviti pritisak unutar EU te je najavio nove blokade procesa. Naime, Milanović je već jednom pokušao pitanje BiH namatnuti tako što je najavljivao blokadu ulaska Švedske i Finske u NATO.

Sad to planira raditi na drugim pitanjima, a kao primjer dao je Austriju.

“Austrija je ozbiljna država. Oni sad imaju problem s migrantima koji nema veze s Hrvatskom. I onda su digli ruku kad se glasalo o ulasku Hrvatske u šengen. Niko ih nije shvatao ozbiljno do tada”, rekao je Milanović.

Kazao je kako je Austrija tako isposlovala da je se unutar EU sasluša, što bi trebala raditi i Hrvatska.

“Iskoristiti momente gdje je potrebno jednoglasno usvajanje i glasanje. To možemo raditi”, naveo je Milanović.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI