Elvir Padalović/ Buka.com

“Trenutni dug ove kompanije iznosi nešto više od 472 hiljade KM. Radi se o dugu po osnovu PDV prijave za mjesec april 2020. godine. Pomenutom prijavom je prijavljena obaveza za uplatu PDV-a koja do danas nije uplaćena na Jedinstveni račun UIO” rekao je za BUKU Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Dodatnih 20 respiratora koji su stigli u BiH iz Kine nalaze se u skladištu na aerodromu Sarajevo, pod carinskim nadzorom.

“Ovi respiratori će biti pušteni u carinsko područje BiH kada se izvrši uplata uvoznih dažbina, konkretno PDV-a u iznosu od 265.131 KM” rekao je Kovačević za BUKU.

Podsjećamo da je u sklopu afere “Respiratori” nakon višesatnog ispitivanja uhapšeni premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, i direktor firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Oni imaju status osumnjičenih.

Oni bi trebali biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH. Za sada nije poznato ima li i hoće tokom rada na predmetu “Respiratori” biti još osumnjičenih osoba.

Tim Tužilaštva BiH intenzivno radi na slučaju “Respiratori”, koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, vrijednosti 10,5 miliona KM, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

Tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti nabavke spornih respiratora i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama s kojima radi na predmetu.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime