Plenković u EP: Hrvatska neće dopustiti da postane hotspot za migrante

“Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot”, rekao je hrvatski premijer i dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice, nego da se “hrvatska, evropska i buduća granica Schengena” štiti sa 6.500 policajaca.

Rješenje je zaštita vanjske granice, posebno one između Turske i Grčke na kojoj kreće istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta, rekao je Plenković dodavši i kako Evropa može djelovati na kriznim područjima s humanitarnom pomoći, ekonomskom snagom, posredovanjem u sukobima i drugim alatima, prenosi Hina.

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller u EP-u je nakon Plenkovićevog predstavljanja hrvatskih prioriteta za predsjedanje EU-om u Strasbourgu govorila o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Keller je u svom obraćanju na plenarnoj sjednici EP-a ustvrdila da se uništava imovina migranata, kako ih se tuče te čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a kako hrvatska vlada to nije zaustavila, niti istražila.

“To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje. Hrvatske granice su europske granice. Što se tamo dogodi je odgovornost svih. Nećemo okretati glavu od toga”, rekla je Njemica, pa zaključila.

Plenković je odgovorio kako hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i evropske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo.

“To kažem kao neko tko je posjetio to područje granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uslovi”­, rekao je premijer Plenković i naglasio kako se sve pritužbe na ponašanje policije istražuju.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI