Rijeka Bliha zbog vodopada postala turistička atrakcija a sada joj prijeti zagađenje

Piše: Vladimir Kovačević

U toku je uništavanje rijeke Blihe a na toj rijeci već je u nekoliko navrata došlo do pomora ribe. O tome mjesecima uzaludno upozoravaju mještani podgrmečkih sela u okolini Sanskog Mosta. Oni tvrde da su alarmirali sve institucije zbog uništavanja rijeke Blihe ali da nema nikakve reakcije. Rijeka Bliha nalazi se u blizini Sanskog Mosta na putu za Grmeč a pravi jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini. Blihin vodopad postao je u posljednjih nekoliko godina atraktivno turističko odredište.

Šta se dešava?

U blizini rijeke Blihe nalazi se površinski kop Zlauša u vlasništvu firme Lager iz Posušja. Tu se vrši eksploatacija mrkog uglja usljed čega dolazi do gotovo redovnog zamućenja i onečišćenja rijeke. Na ovo mjesecima upozoravaju građani, mještani sela Fajtovci ali i Društvo sportskih ribolovaca “Devet rijeka”. Juče se oglasila i opštinska inspekcija Sanskog Mosta koja je konstatovala da su prijave građana i udruženja tačne i da zbog radova na površinskom kopu u vlasništvu firme Lager dolazi do zagađenja rijeke Blihe na način da se otpadne vode sa radnih zona površinskog kopa ispuštaju u korito potoka Oborak koji prolazi kraj sela Gorice a potom se ulijeva u rijeku Blihu.

“Zbog nenadležnosti Službe za inspekcijske poslove po ovom pitanju ova služba je dana 10.11. 2020. godine proslijedila predmet na nadležno postupanje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. S obzirom da do dana sastavljanja ove obavijesti Federalna uprava za inspekcijske poslove, prema našim saznanjima, nije izvršila inspekcijsku kontrolu kod subjekta nadzora “Lager d.o.o. produžnica Sanski Most” a u međuvremenu su se desila nova onečišćenja rijeke Blihe, isnpektori ove službe  izlazili su na teren i o navedenom slučaju na rijeci Blihi sačinili službene zabilješke i fotosnimke koji su takođe proslijeđeni nadležnoj federalnoj inspekciji na postupanje,” piše u saopštenju lokalne inspekcije iz Sanskog Mosta.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove rekli su nam da jesu upoznati sa obavještenjem opštinske inspekcije kao i da će uskoro inspektori sa federalnog nivoa da odu na teren. Oni kažu, da koliko znaju, nije dolazilo do pomora ribe na Blihi.

U Udruženju sportskih ribolovaca iz Sanskog Mosta za Gerila info potvrđuju da je bilo pomora ribe kao i da to piše u zapisniku koji je sačinila Kantonalna inspekcija. Potvrđuju to i fotografije sa Blihe, kažu nam u ovom udruženju.

“Problem postoji dugo. Niko nije adekvatno odreagovao. Kada se desilo prvo zagađenje koje je dovelo do pomora ribe mi smo reagovali i obavijestili Kantonalnu inspekciju. Angažovali smo advokata i u toku je pisanje odštetnog zahtjeva prema “Lageru,” rekao je za Gerila info Nirzad Karamujić iz Sportskog ribolovnog društva “Devet Rijeka” iz Sanskog Mosta.

U Centru za životnu sredinu Banjaluka za naš sajt kažu da aktivno prate i pokušavaju riješiti problem nastao na Blihi zbog eksploatacije mrkog uglja koju vrši privatna kompanija. Tvrde da su do sada naišli samo na prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instituciju.

“Uputili smo predstavku inspekcijama na svim nivoima da reaguju na zagađenje rijeke Blihe – deponovanje jalovine i ispuštanje otpadnih voda iz rudnika firme Lager, zajedno sa pratećim materijalima i fotografijama koje smo dobili od mještana. Do današnjeg dana se dopisujemo s inspekcijama bez konkretnih saznanja o sankcijama za nanesenu štetu ugroženoj zajednici. Ovdje se radi o slučaju klasičnog prebacivanja odgovornosti i nadležnosti, dok se u međuvremenu jednom privatnom eksploatatoru godinama izlazi u susret i dozvoljava narušavanje zdravlja ljudi i životne sredine Sanskog Mosta. Ne može biti izgovor niti opravdanje za zagađenje rijeke, neriješeno pitanje eksproprijacije i imovinsko- pravnih odnosa. Da stvar bude gora, ne radi se niti o javnom interesu, već privatnom i lobističkom interesu pojedinaca kojem se mora konačno stati u kraj. Više strana u ovom slučaju mora odgovarati za ovaj ekoloski zlocin”, kaže za Gerila info Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

U međuvremenu se u čitavu priču uključio ministar privrede u Vladi Unsko sanskog kantona. On je na društvenim mrežama ukazao na problem mještana ali i problem zagađenja rijeke Blihe. Za Gerila info potvrđuje da je pisao i direktoru Federalne uprave za inspekcijske poslove i da očekuje njihovz reakciju, budući da im je to i dužnost.

“Ja sam njih obavijestio i 2018. godine kada je tamo bio problem i izašli su oni odmah na teren. Ja vjerujem da će tako biti i ovaj put. Sad sam na putu a sljedeće sedmice ću zvati direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove da vidimo kako to riješiti. Nemaju oni tamo uslove za prečišćavanje. Neka urede to i neće biti problema”,kaže za Gerila info ministar privrede Unsko-sanskog kantona, Nijaz Kadirić.

Firma Lager d.o.o inače dobila je koncesiju  za eksploataciju mrkog uglja na površinskom kopu Zlauša. O načinu dodjele koncesije, pogodovanja koncesionaru od strane Vlade Unsko-sanskog kantona, cijeni po kojoj je Lager d.o.o dobio koncesiju na vađenje mrkog uglja na površinskom kopu Zlauša, političkim pritiscima i aferama u koje je uključen vlasnik kompanije Lager nedavno je pisao portal Inforadar https://inforadar.ba/afera-lager-kako-je-novaliceva-vlada-pogodovala-privatnoj-firmi-iz-posusja-u-nevidenoj-pljacki-drzavnih-resursa/ Vlasnik kompanije Lager d.o.o. iz Posušja je Milenko Bašić hrvatski državljanin o čijim poslovima su pisali i hrvatski mediji. Ovoj kompaniji poslali smo pitanja u vezi sa zagađenjem rijeke Blihe uslijed kopanja mrkog uglja sa površinskog kopa. Odgovore ćemo objaviti kada i ukoliko ih dobijemo.

Izvor: GERILA info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI