Studija o novinarskoj profesiji i medijima

Objavljena knjiga „Integritet novinarstva i transparentnost medija u BiH“

Transperency international u BiH prošlog mjeseca objavio je u Banjaluci knjigu „Integritet novinarstva i transparentnost medija“, koja na sveobuhvatan način analizira postojeće stanje bh. medija, položaj novinara, medijske zakone, finansijske i političke pritiske na novinare, ograničavanje novinarskih prava i druge teme.

U uvodu knjige, autora prof. dr. Enesa Osmančevića i mr. sci. Adisa Šušnjara, izvršnog urednika portala Inforadar.ba, nagalašeno je da je novinarstvo u BiH u krizi integriteta, razapeto između vlasti s tendencijom totalitarnog načina vladanja i latentne javnosti, podijeljene po etno-teritorijalnom principu.

Novinarska profesija u našoj zemlji nesamostalna je u odnosu na politiku i bez kapaciteta da igra respektabilnu ulogu u demokratizaciji društva. Medije u BiH karakterizira pristrasnost i okrenutost ka centrima moći, umjesto ka publici. Politički klijentelizam u društvu i medijima, tendencije ka nedemokratskim praksama, neuređenost medijskog i oglašivačkog tržišta, ekonomski i politički pritisci na medije i novinare stvaraju izrazito nepovoljnu atmosferu za medijsku industriju i očuvanje profesionalnih standarda novinarstva. Pritisci i kršenja prava novinara su konstantni i reflektiraju se ne samo na radno-pravni status, već i na dostupnost informacija, slobodu govora, ličnu sigurnost. Ukoliko se slobode i prava novinara konstantno ograničavaju, to implicira šire društvene probleme u zemlji, ograničenje slobode govora, pluralizma medija, degradiranje novinarske profesije i tendencije ka nedemokratskom društvu“, istaknuto je u uvodu knjige.

Prof. dr. Vedada Baraković, recenzent knjige, napisala je da je Knjiga Integritet novinara i transparentnost medija u BiH iznimno vrijedno i korisno štivo koje se može preporučiti, prije svega, kao važan doprinos proučavanju polja novinarstva u Bosni i Hercegovini.

„Sumornu sliku bh stvarnosti na neki način amplificira i gotovo haotična situacija u legislativnom i etičkom funkcioniranju medija, posebice internetskih, što rezultira posjedovanjem moći bez odgovornosti u rukama, često nepoznatih ili zamagljenih, medijskih vlastodržaca i njihovih nalogodavaca. Stoga i propitivanje integriteta novinara i transaparentnosti medija predstavlja dragocjen doprinos znanstvenom korpusu (pre)poznavanja ovih fenomena a to rukopis autora Osmančevića i Šušnjara svakako to jeste. Metodološki jasno koncipirana knjiga može služiti kao temelj daljnjih istraživanja medija i novinarstva, a narativna pristupačnost svrstava je u poželjnu literaturu u novinarskoj i akademskoj zajednici. Za najširu publiku ovo je svjež i zanimljiv pristup opisivanja i objašnjavanja zbog čega su mediji i novinari važni i zbog čega bi ih trebalo podržavati u  njihovom traganju za istinom kao preduvjeta vraćanja demokratije u ruke naroda“, kazala je ona.

U recenziji knjige prof. dr. Mirza Mahmutović ističe da knjiga Integritet novinara i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini predstavlja važnu znanstvenu studiju za oblasti komunikologije, značajnu za istraživače, medijske profesionalce, aktiviste i studente. 

“Monografska studija Integritet novinara i transparentnost medija u Bosni i Hercegovini autora prof. dr. Enesa Osmančevića i mr. sci. Adisa Šušnjara sistematski ispituje skup procesa koji uvjetuju, generiraju i perpetuiraju krizu suvremenog bh. novinarstva. Oslanjajući se na relevantnu znanstvenu i stručnu literaturu, vlastita istraživanja i druge značajne izvore, autori metodično, iscrpno i znalački elaboriraju proučavanu problematiku, s izraženim kritičkim pristupom. Rukopis sadrži važne uvide koji će biti nezaobilazni, mišljenja smo, za sve buduće studije medijskog okruženja  postdejtonske Bosne i Hercegovine”, navedeno je u recenziji Mahmutovića.

Srđan Blagovčanin, direktor TI BiH, u predgovoru za knjigu navodi da Publikacija identifikuje ključne izazove u smislu trenutnog stanja integriteta u medijima, ali i otvara prostor za raspravu o budućim pravcima razvoja i trasira potencijalna riješenja za unaprjeđenje stanja.

Sveobuhvatno mapiranje stanja medija u BiH, kakvo ova publikacija pruža je doprinos intenziviranju javne rasprave o stanju medija i podstrek profilisanju potencijalnih pravaca njihovog daljeg razvoja na temeljima integriteta i odgovornosti a u funkciji ukupne konsolidacije demokratskog procesa u zemlji“, napisao je Blagovčanin.

 

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI