Tajib Delalić podnio je 6.5.2021. ostavku na mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo na koju je izabran 13. januara, a kao razlog naveo je nepotizam i opstrukcije u Općinskom vijeću.

Kako je naveo u pismu, nakon što je konstituirano Općinsko vijeće i izabrani vijećnici Gradskog vijeća Drago Jurić (USD) i Bajro Biber (BOSS) počeli su iznositi zahtjeve za zapošljavanje u državnoj službi ili javnom sektoru članova porodice i stranačkih aktivista u zamjenu za njihovo dalje učešće u radu većine u Općinskom vijeću.

– Izigravajući tako mene i ostale kolege koji smo ih podržali prilikom izbora za vijećnike Gradskog vijeća, ova dvojica vijećnika blokirali su rad Općinskog vijeća. Prvo su u saradnji s klubom Naroda i pravde blokirali usvajanje Programa rada Vijeća, a zatim i oborili dnevni red treće radne sjednice Općinskog vijeća – naveo je Delalić.

Tvrdi da je vijećnik Bajro Biber u komisije Gradskog i Općinskog vijeća pored sebe predložio svog sina i kćerku i na općinskom i gradskom nivou, a zahtijevao je i zapošljavanje sina u stalni radni odnos s visokom stručnom spremom u državnoj firmi.

Zaposleni u ovoj općini tvrde da je Biber biber “sredio” i stipendiju svojoj kćerci iako po pravilima konkursa nema pravo na istu. Pravilo je da pravo na stipendiju imaju učenici i studenti u čijim porodicama primanja ne prelaze 450 KM po osobi. Biber ima duplo više primanja po članu porodice.

Delalić je pozvao građane da im nikada više ne ukažu povjerenje na izborima, a istražne organe i Tužilaštvo da prate gdje će biti zaposlen Nedim Biber, sin vijećnika Bajre Bibera, kako bi se utvrdila trgovina utjecajem, saopćeno je iz službe Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime