ZDRAVSTVO USK: Mjesecima čekaju na pregled ljekara koji je zauzet privatnom praksom, on sve negira

Na ultrazvučni pregled u Domu zdravlja Velika Kladuša čeka se i po nekoliko mjeseci zbog čega je povećan broj novootkrivenih karcinoma, i to u kasnoj fazi, tvrde pacijenti ove zdravstvene ustanove.

Oni su, ne želeći da im se objavljuju imena, za InfoRadar kazali da su liste čekanja na UZV duge te da se Uprava i specijalista radiologije dr. Senad Trgić “veoma neodgovorno ponašaju prema njima”.

– Pacijenti se upute i dobiju termin za dva ili tri mjeseca, a onkološkim pacijentima se ograničava broj pregleda. Isto tako pregledi koji se plaćaju odmah nije moguće obaviti već se pacijenti tjeraju da idu u privatne ordinacije, tvrde pacijenti.

Istovremeno, kod Trgića, koji je i vlasnik privatne ordinacije za UZV dijagnostiku, naglašavaju da se termin može dobiti “danas, eventualno sutra“.

– Taj se doktor u bolnici, gdje je zaposlen, ne može nikad naći poslije 11 h, nebitno koliko je hitan slučaj, a radno vrijeme je do 15 h u Domu zdravlja. Poznato je da i galami na pacijente, a čekaonica nikad nije puna jer većina pacijenata uradi privatno ultrazvuk zato jer ne može dočekati pregled, kaže nam pacijent čiji je identitet poznat redakciji InfoRadara.

Objašnjava da Dom zdravlja petkom ne prima narudžbe.

Obavijest za pacijente u DZ Velika Kladuša

-Mi pacijenti smo se žalili ali niko ništa ne poduzima. Ni inspekcija ne reaguje, dodaje naš sagovornik iz Velike Kladuše. Razočarano ističe da na vratima Doma zdravlja već mjesecima stoji obavijest da se nove narudžbe ne primaju do 15.09.2024. godine.

Trgić negira navode pacijenata FOTO: Radiovkladusa.ba

Trgić sve negira i ističe da je broj naručenih pacijenata već u februaru bio 400.

– Zbog toga su svi termini do 15. marta ove godine bili popunjeni. Do 15. jula broj urađenih UZV pregleda za ovu godinu je bio 1466. Moj godišnji je planiran od 15. augusta do 15. septembra i zbog toga je i stavljena pomenuta obavijest, kaže Trgić za InfoRadar.

Naglašava da su paralelno sa UZV pregledima rađene i ostale radiološke pretrage i analize kod 3225 pacijenata i 79 mamografskih pretraga.

Ističe da ovako veliki broj pacijenata sa različitim patologijama po jednom radilogu je “zasigurno najveći broj urađenih pregleda u FBiH po jednom RTG timu”.

– Zbog toga je bilo neizbježno formirati liste narudžbi za preglede, poručuje Trgić. Objašnjava da je u Domu zdravlja Velika Kladuša svaki ponedjeljak tokom godine rezervisan isključivo za preglede onkoloških pacijenata ali i bilo koji drugi dan ukoliko to okolnosti nameću, kaže Trgić. Ističe da ne postoji niti jedan onkološki pacijent kojem nije pružena radiološka usluga. Osvrčući se na privatnu praksu kaže da je “sve regulisano Federalnim zakonom zdravstvenog osiguranja i Zakonom o radu”.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI