ISTRAŽIVANJE O SEKSUALNOSTI: Mladi u BiH žele o seksu da uče u školi

Čak 76,9 posto ispitanika i ispitanica u istraživanju koji idu u srednje škole potpuno podržava uvođenje seksualnog obrazovanja u škole. U osnovnim školama, 35,3 posto ispitanika i ispitanica potpuno podržava ovu praksu. Ipak, djevojke više podržavaju tu ideju nego mladići.

Mladi u Bosni i Hercegovini žele seksualno obrazovanje u školama, a najveći izvor informacija na ovu temu im je internet, te društvene mreže, kaže socijalni psiholog i analitičar Srđan Puhalo koji je skupa sa Udruženjem ProEduca radio istraživanje na mladima uzrasta od 15 do 30 godina. Rezultate istraživanja “Seksualnost mladih u BiH” je predstavio i u Sarajevu, navodeći da su mladi svjesni da ne znaju mnogo toga i da ne razmišljaju mnogo o posljedicama poput neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Puhalo je, na radionici u Sarajevu, istakao da je njegov cilj ali i onih uz čiju je podršku proveo ovaj rad, potaći vlasti u BiH da počnu da razmišljaju o seksualnom obrazovanju za mlade ljude.

– Nastojali smo utvrditi koliko mladi znaju i šta znaju o seksualnosti, kako se ponašaju i da vidimo kao neki krajnji rezultat, šta bi bilo potrebno da uvedemo neku vrstu sistemskog obrazovanja mladih kada se govori o seksualnosti, kazao je Puhalo ističući da je kao uzorak imao 1.072 ispitanika i ispitanica iz cijele BiH, a vodilo se računa i o jednakoj zastupljenosti muškaraca i žena.

Imširlija-Idrizbegović i Puhalo u Sarajevu tokom predstavljanja istraživanja

Na radionici je govorila i mr. sc. Lejla Imširija-Idrizbegović, prim. dr. med. sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Smatra da bi bilo dobro da se u osnovne i srednje škole uvede seksualno obrazovanje u “vidu edukacije kao obavezan vid učenja i potpunog stvaranja novih generacija koje će biti ozbiljne i svjesne svih problema sa kojima se susreću u tom razdoblju mladosti od 15 do 30 godine”.

Ispitivanje je bilo anonimno, i pokazalo se da, uz jedan dobar pristup, to nije tabu i nije nešto o čemu oni ne žele da govore, dodao je Puhalo i pojasnio da su anketari bili studenti psihologije pa cu ispitanici projekat shvatili mnogo ozbiljnije. Smatra da su mladi u odgovorima bili “realni i iskreni”.

Istraživanje je pokazalo da mladi žele nešto da nauče o tome, da su svjesni koliko ne znaju i da ih to ne sprječava da rade neke stvari i uključuju se u rizična ponašanja.

– Voljeli bi da postoji neki sistemski pristup u njihovom obrazovanju koji bi im dao relevantne i kredibilne činjenice i informacije. Oni se informišu, samo je pitanje kakve su to informacije koje oni dobijaju, koliko su relevantne, mišljenja je Puhalo.

Zanimljivi i važni uvidi istraživanja jesu to da što je majka obrazovanija, to je i veća podrška mladih uvođenju seksualnog obrazovanja u škole, te da što su ispitanici obrazovaniji, to je veći procenat onih koji smatraju da žena sama treba odlučivati da li će abortirati.

Obrazovanje majke je važno

Čak 76,9 posto ispitanika i ispitanica u istraživanju koji idu u srednje škole potpuno podržava uvođenje seksualnog obrazovanja u škole. U osnovnim školama, 35,3 posto ispitanika i ispitanica potpuno podržava ovu praksu. Ipak, djevojke više podržavaju tu ideju nego mladići.

Ispitanici koji za sebe kažu da nisu sigurni jesu li vjernici ili ne (39.7%), kao i oni koju to nisu (33.6%), češće su imali neobavezne seksualne odnose u odnosu na vjernika koji ne prihvaćaju sve što vjera uči (25.9%) i 18% uvjerenih vjernika.

 

Podaci iz provedenog istraživanja

Kontracepciju ne koristi svaki peti ispitanik, dok je kondom najčešći oblik kontracepcije. Mladi u BiH u prosjeku prvi seksualni odnos imaju sa 18 i po godina. Razlozi stupanja u takav odnos su različiti, ali su se izdvojila tri najvažnija: ljubav, radoznalost i fizička privlačnost partnera/partnerke. Ostali razlozi se znatno manje spominju u odgovorima ispitanika.

Kondom je najčešći oblik kontracepcije kod mladih

Istraživanja su, između ostalog, pokazala da je čak 15 posto mladih, ili 20 posto žena imalo iskustvo neželjenog seksualnog kontakta, što predstavlja zabrinjavajuće podatke.

– Ako uzmemo u obzir da djeca ne razgovaraju u dovoljnoj mjeri o ovim stvarima sa roditeljima, psiholozima ili drugim stručnim licima, postavlja se pitanje kako onda možemo očekivati da ćemo biti u mogućnosti da zaštitimo mlade, smatra Puhalo.

U publikaciji je značajna pažnja posvećena istraživanju seksualnog uznemiravanja, koje je definirano kao “neželjeni verbalni, neverbalni ili fizički akt seksualne prirode, učinjen sa namjerom ili posljedicom povrede ličnog dostojanstva, stvaranja zastrašujućeg, neprijateljskog, degradirajućeg ili uvredljivog okruženja, zasnovan na spolu”.

Istraživanje je pokazalo da među mladima preovladava direktno verbalno uznemiravanje i ogovaranje, mada je prisutno i pozivanje na druženje i tjelesni kontakt po neintimnim dijelovima tijela. Drastični oblici seksualnog uznemiravanja koji imaju elemente ucjene, prisile ili nasilja su manje prisutni, ali, ipak, taj procenat nije zanemariv.

Inače, radionica je održana u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u organizaciji UG Pro Educa uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID Bosnia and Herzegovina) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI