ACCOUNT NOVINARSKA NAGRADA: Žana Gauk i Semir Mujkić napisali najbolja istraživanja o korupciji

Ovogodišnji dobitnici ACCOUNT nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u Bosni i Hercegovini su Žana Gauk za tekst„Medicinski uređaji u bih na izdisaju zbog korupcije i nestručnosti“, objavljen na poslovnom portalu Capital.ba, i Semir Mujkić, novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN za tekst i video prilog „Djeca čekaju na sigurne golove zbog greške u slovima“, objavljen na portalu Detektor.ba.

 „Velika je čast biti dobitnik, pogotovo što ovakvo priznanje dolazi od urednika medijskih kuća širom BiH. Nadam se da će naredne godine biti više novinara koji će se na ovaj način baviti novinarstvom, ne zbog nagrada, već da bismo ispunili naš zadatak – istražili, dokumentovali, ukazali na nepravilnosti, prozvali imenom i prezimenom i mijenjali stanje u društvu. Jer, ako nije istraživačko, nije ni novinarstvo“, rekla je Žana Gauk, dobitnica ACCOUNT-ove nagrade za najbolje pisano istraživanje.

Semir Mujkić je dobio nagradu za najbolje istraživanje u multimedijalnim sadržajima, za pisani i video izvještaj o problemima vezanim za nabavku sigurnih golova u Federaciji BiH. Novac za nabavku sigurnih golova je izdvojen novac nakon pogibije dječaka u sarajevskom naselju Dobrinja u oktobru 2015. godine.

„Već godinu dana istražujem kupovine sigurnosnih golova u Federaciji koje, koliko je meni poznato, još uvijek nisu završene u svih deset kantona zbog nemara i insistiranja na španskim sigurnosnim certifikatima koje imaju samo rijetke firme“, rekao je Mujkić.

„Kada je završen tender u Sarajevu ispostavilo se, i to smo nedavno objavili, da su prema tvrdnjama španske kompanije koja izdaje certifikate, certifikati za kupovinu golova bili falsifikovani. Za mene je strašna količina nemara i nepravilnosti u jednom tako osjetljivom tenderu gdje se radi o životima djece i zbog toga mi je ova priča jako važna i zbog toga mi je posebno drago da sam nagradu dobio baš za ovu priču“, kaže Mujkić i dodaje da mu Novinarska nagrada ACCOUNT-a znači jako puno jer je gotovo nemoguće dobiti reakcije institutcija na očite nepravilnosti koje novinari dokažu u tekstovima, pa je nagrada jedno od rijetkih priznanja novinarskog rada i prilika da priča dobije na važnosti.

U sastavu žirija za dodjelu ACCOUNT novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji su bili Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, Gordana Milinković, urednica vijesti i zamjenica glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina, Štefica Galić, glavna i odgovorna uednica portala Tačno.net, Radenko Udovičić, medijski ekspert i Amarildo Gutić, novinar Online magazina Žurnal.

Oni su od 37 prijavljenih radova izabrali najbolje prema kriterijumima originalnosti i relevantnosti teme, kvaliteta izvještavanja i utjecaja koji su ove priče imale u javnosti.

„Nijanse su odlučile o pobjednicima ovogodišnjeg konkursa. Zaista je bilo još nekoliko priča koje su odlično urađene. Raduje da istraživačko novinarstvo nije nestalo uprkos nastojanjima da se ono eliminiše“, rekao je Amarildo Gutić, član žirija.

Gordana Milinković, urednica vijesti i zamjenica glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina iz Banja Luke smatra da istraživanja koja su ove godine pristigla na ACCOUNT- ov konkurs pokazuju da u BiH itekako postoje novinari koji se hvataju u koštac sa problemom korupcije i to u trenutku kada je korupcija u BiH postala stil života i rijetko ko se bori protiv nje.

„Nagrađivanje takvih hrabrih i profesionalnih novinarskih priča svakako je poželjno  i  takođe je svojevrstan stimulans za neophodnu borbu protiv korupcije. Ohrabrujuće je i da je većina radova ispunjavala sve standarde novinarske profesije, poštovano je pravilo druge strane i sročeni su zanimljivo i razumljivo da mogu lako doprijeti do običnog čitaoca“, rekla je Milinković.

Iako razočaran novinarskim stilom u prijavljenim radovima, Radenko Udovičić, medijski ekspert, smatra da je ipak pozitivno to što ovi radovi pokazuju da mediji mogu prepoznati problem i vezano za njega imati niz dobrih izvora te ponuditi vise manje kvalitetno objašnjnje konteksta, pa katkada čak i ponuditi preporuke.

„Raduje i što su se u zadnjih 8 godina pojavili novi, prije svega web mediji, koji samostalno, ili uz pomoc donatora, ozbiljno pristupaju izvještavanju o korupciji i nastoje poštovati profesionalne novinarske norme“, rekao je Udovičić.

U svom obraćanju na ceremoniji dodjele ACCOUNT novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u BiH, Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize, koji je nosilac projekta Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT, istakao je da žali zbog činjenice da je na ovogodišnji konkurs pristiglo relativno malo prijava.

„Ovo pokazuje da je u Bosni i Hercegovini nizak nivo istraživačkog novinarstva, a razlog za to može biti u nedostatku finansijskih sredstava ili u činjenici da se mediji ne usuđuju istraživati teme na čijem kraju se nalaze ljudi koji upravljaju ovom državom“, rekao je Karić i naglasio da je od početka ove godine ACCOUNT, zajedno sa desetak medija intenzivirao aktivnosti na istraživačkom novinarstvu, te izrazio nadu da će ove aktivnosti doprinijeti većem stepenu informiranosti javnosti.

Govoreći o stanju u bh. medijima, Karić je osudio hajku koja je pokrenuta protiv Marka Radoje, urednika Informativnog programa BHT-a zbog odluke koja je u njegovom mandatu.

„Takvim odnosom prema ljudima koji uspostavljaju profesionalne standarde se narušavaju medijski principi nezavisnosti i nepristrasnosti. Dajem podršku Marku Radoju i pozivam menadžment BHRT-a da podrži urednika Informativnog programa i vrati profesionalizam na javni servis“, rekao je Karić.

Ovo je šesta godina za redom u kojoj Antikorupcijska Mreža u BiH ACCOUNT nagrađuje novinare za izuzetne napore u otkrivanju korupcije u Bosni i Hercegovini i obavljanju primarne uloge čuvara javnog interesa. Nagradom za istraživačko novinarstvo, ACCOUNT želi promovisati istraživačko novinarstvo i podstaći medije da se bave ovim vidom novinarstva koji na najbolji način služi interesu javnosti.

 

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI