PISMO MIGRANTA (VII): Vidio Ibro da Kolinda grli gole igrače i samo o njoj priča

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini i dalje traje, no i dalje su svi fokusirani na Svjetsko prvenstvu u fudbalu koje je pri samom kraju.

Tako i migranti – već su se navikli da zajedno s domaćinima gledaju utakmice, a neki od njih novu seriju “Alija”. Među njima je i naš junak, koji nastavlja da liječi nostalgiju pismima. Kako i na koji način ovaj migrant prenosi majci u Afganistan utiske o aktuelnim događajima u BiH opet je pokušao da dočara naš saradnik Bosanski Bukvalista.

Priredio: Nedžis HALILOVIĆ

Selam alejk, stara moja majko,

neki dan sam bio nadomak granice sa Hrvatskom. Tačnije u mjestu koje se zove Bihać. Ibro me povezao s ljudima koji, kaže, ispod ruke prebacuju migrante preko granice (nisam ga ništa shvatio kako može neko ispod ruke), pa su nas onda umjesto toga strpali u neke hladnjače koje imaju duplo dno i tri dana smo se tako vozili do tog Bihaća.

Kad smo stigli tamo vozači su se negdje izgubili s našim parama, a mene i još dvojicu iz Pakistana su ostavili same, tako da smo na kraju morali uhvatiti nekog labuda na Uni i pojesti ga. Ptica ko ptica, a bila je i ukusna, iako su nas ovi neki domaći gledali nekako čudno. Kasnije nas je policija privela i vratila nazad u kamp, ali moram ti još jednom reći da je labud bio odličnog ukusa. Nikad dosad nisam jeo labuda.

FAHRO SE SAMOKANDIDOVO

Bio sam tužan sutradan kad sam vidjeo na televizoru da iz Sarajeva kreće voz za Bihać i putuje samo osam sati, a mi se tri dana džaba gurali po hladnjači.

I opet sam na početku.

A sad lijepe vijesti majko! Kad sam se vratio nazad u kamp Ibro je skako od sreće. Ne, nisu mu Srbi opet ispali, nego se Fahro odlučio kandidovat za precjednika. Ustvari, kandidov’o je sam sebe iz sopstvene stranke koju je napravio sopstvenim parama. Inače, Ibro kaže da će Fahro, a Radončić se preziva, napokon donijeti boljitak ovim ljudima u Bosni jer nema potrebe da krade kad već ima para i neboder u Sarajevu, a i stranka mu se zove Savez za bolju budućnost, pa nema šanse da narod opet omaši u izboru.

A posjeduje i Avaz. Zapravo u njega mu je bivša žena vlasnik, ali to ti je isto majko. A te se novine majko baš čitaju, i preko njih je Fahro godinama pljuv’o po Aliji, Lagumdžiji, i sad po Bakiru. Ko god mu se zamjeri ne silazi sa Avazove naslovnice po par dana. Sad čekamo kad će Avaz objaviti Fahrin poster u prirodnoj veličini, pa da Ibro i ja sebi kupimo po jedan primjerak. Inače Fahro je ko rok zvijezda, narod ga obožava, a i Ibro se inače pali na njega. Iš’o je na par njegovih tribina i svaki put je dobio po ceker, hemijsku olovku i kačket. Njemu dosta.

Mada se Ibro pali i na Kolindu, onu predsjednicu Hrvatske, ne znam jesi čula za nju majko? Vidio je Ibro kako ulazi u svlačionicu punu golih igrača Hrvatske i od tada ne prestaje pričati o njoj. Ona je žena kakvu Ibro zamišlja. Plavuša, dobro zaobljena sa svih strana. Ibro je svaku noć sanja.

Planira da ide i kod hodže, sumnja da mu je neko bacio sihire, pa se zaljubio u nju. Još kad je vidio kako ispred onog ruskog političara Medvedeva igra “šote mori šote” oči mu zaiskrile i onda je negdje naglo otrčo. Nismo ga vidjeli narednih 10 minita. Tako ti je Ibro, vazda bio romantičar. Mada ima ženu i djecu, al kaže sve bi napustio zbog Kolinde i da i njemu jedne nedjelje uđe u svlačionicu dok se kupa.

A Hrvati, evo, ušli u finale i Ibri je pomalo drago, ali vidi se da mu nije svejedno kad ovi neki navijači Hrvatske ružno skandiraju i pljuju po njegovoj državi.

Ibro je htjeo da ide na more u Neum, dig’o kredit, bio se spremio da povede ženu i djecu, a onda vidio grafit đe Rvati tjeraju balije iz Neuma, pa vratio i ženu i djecu i odveo ih na Panonsko.

BOSANCI NAJBOLJI U ZVEZDAMA GRANDA

Kaže, ne da im ni feninga. Njega grlo zaboli navijajući za Hrvatsku, a oni njemu vako vraćaju. Jadan, misli da se u ovdašnjem vaktu dobro dobrim vraća. Onda i Ibri prekipi, pa sad moli Boga da Hrvatska izgubi finale. Sam sebi govori da je budala što je ikako i navijao za njih. Jednom ga, kaže, zajebali u ratu i evo sad opet. Neku noć je sanjao da će Hrvatska osvojit Svjetsko prvenstvo u nogometu, probudio se, kaže, sav mokar od znoja. Srećom, bio je to samo ružan san.

Inače, ovdje ima i Srba koji nazivaju kurvama žene koje navijaju za Hrvatsku i kad se njihova himna intonira oni puste reklame.

Znaš, Srbi i Hrvati se ne podnose.

Srbi su davno ispali, al su barem pobijedili Kostariku koja je priznala Kosovo, a to je njima najvažnije.

Ibro kaže da Srbi dobro igraju košarku, a Hrvati nogomet, al opet, niko ne zna ko Bosanac razvalit na Zvezdama Granda.

I tako draga moja majko, još sam ovdje u kampu i čini i se da ću ovdje zadugo i ostat. Barem do izbora. Skoro su ovdašnji političari jednoglasno usvojili zakon prema kojem oni ne mogu otići u zatvor, tako da… Više se bojim ovih bosanskih političara nego talibana u Afganistanu.

Ostaj mi dobro majko draga, a ja ću ti prvom prilikom pisat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI