Admiral Bauer: Sigurnost BiH je ključna za sigurnost Balkana i Evropske unij

Sigurnost BiH ključna je za stabilnost zapadnog Balkana i ostatka Europe – poručio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer nakon susreta sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i najvišim predstavnicima Oružanih snaga BiH.

Bauer je naveo da rat u Ukrajini ima globalne posljedice uključujući i zapadni Balkan.

– Moja posjeta dolazi u vrijeme kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i tiče se zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Sistem koji je zapravo zasnovan na tome da omogući zemljama da imaju suvereno pravo da odrede svoju vlastitu sudbinu. Napadnut je sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran načini gdje se vladavina zakona primjenjuje na sve – istakao je Bauer dodajući da je na svim slobodnim demokratskim državama svijeta da ga zaštite.

Admiral Bauer je dodao da je na NATO samitu u Madridu dogovorena jača podršku za zemlje partnere, naprimjer, izradom novog paketa odbrambene sigurnosti, modernizacijom sigurnosnih i odbrambenih struktura.

– Svrha ove posjete je da bolje shvatim koji su izazovi sa kojima se suočava vaša zemlja, te da shvatim koje su snage i sposobnosti vaših OS BiH – dodao je Bauer.

Generalpukovnik OSBiH Senad Mašović je rekao da je ova posjeta značajna i važna iz više aspekata.

– Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u Bosni i Hercegovini, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou, te da BiH ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici. Da se u NATO savezu cijeni sve što su OS BiH uradile dosad na međunarodnom planu učestvujući u NATO vođenim operacijama podrške miru, kao i na unutrašnjem planu pomažući građanima u slučaju prirodnih elementarnih nepogoda, kao što se i danas dešava – rekao je Mašović.

OS BiH, kako je dodao, predstavljaju važan faktor stabilnosti što je prepoznato u NATO strukturama i OS BiH će i u budućnosti biti u potpunosti posvećene izvršavanju svih svojih zadataka i svih obaveza.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI