“Afera glasački listić”: Ko je prevario i obmanuo javnost?

“Saga” oko izbora delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH se nastavlja, uprkos konačnoj odluci Centralne izborne komisije i potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata.

“Nakon sinoćne izjave narodnog poslanika Saše Grbića koji je precizno rekao, ja sam mu zaista zahvalan na tome kao član Komisije za izbore i imenovanja koja je sve uradila da glasanje bude tajno, podsjećam vas on je rekao da nije slikao svoj listić i da je glasanje bilo tajno, ovim je potvrđeno definitivno da je Nermin Nikšić prevario i slagao brojne ambasadore, novinare, cijelu javnost kada im je pokazivao iz svog famoznog telefona navodnu fotografiju glasačkog listića. Danas je jasno da je u njegovom telefonu bio falsifikat”, rekao je danas potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak komentarišući izjavu člana predsjedništva SDP-a i poslanika u NSRS Saše Grbića da nije slikao svoj glasački listić, kako je tvrdio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Grbić je, inače, odgovarajući na optužbe narodnog poslanika Nebojše Vukanovića da je sa Andreom Gajić omogućio Miloradu Dodiku kontrolni paket u Domu naroda državnog Parlamenta, izjavio da je to za njega završena tema.

“Mogu jasno kazati da su poslanici SDP-a u NSRS-u glasali u skladu odluka organa SDP-a BiH, a to je bilo za listu PDP-a.”

Na pitanje da li je fotografisao svoj glasački listić, jer je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić tvrdio kako ima fotografije glasačkih listića za izbor delegata u Dom naroda i da su na njima zaokruženi delegati PDP-a, Grbić je odgovorio da nije fotografisao listić i da je glasanje tajno, dodajući da će Nikšić morati odgovoriti na pitanje odakle mu fotografije.

U vezi sa Grbićevom izjavom da nije fotografisao listić, kako tvrdi Nermin Nikšić, Igor Crnadak je pozvao Tužilaštvo BiH da radi svoj posao.

“Posebno pozivam ambasadore, bolje da ne moram ja da govorim ko su oni, neka sami izađu nakon ove sinoćne izjave, ambasadori kojima je Nikšić pokazivao ovaj lažni listić, neka izađu da se oglase oko toga. Pozivam i novinarku koja vodi emisiju Polis na TV SA da se javno oglasi oko ovoga. Ona je pogledala u Nikšićev telefon i rekla: „Da, vidimo, ipak su vaši glasali za PDP“. A danas je jasno da nisu glasali za PDP, ono što smo od početka govorili i da je SDP isporučio četvrtog delegata SNSD-u. I neka je, to je njihovo pravo, ali nemaju pravo da lažu i obmanjuju javnost i da prozivaju druge. Tada je Nikšić htio da uvrijedi nas iz PDP-a, rekao je: „Slikali smo jer smo znali kakvi su prevaranti s druge strane“. A moje pitanje danas je ko je prevarant? Danas se vidi ko je prevarant”, ističe Crnadak.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj 5. sjednici u 2023. godini donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Prema potvrđenim rezultatima, mandati u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske dodijeljeni su Snježani Novaković Bursać, Želimiru Neškoviću, Nikoli Špiriću, Sredoju Noviću i Radovanu Kovačeviću, čime je okončana saga oko izbora četvrtog delegata iz RS, koji je pripao SNSD-u.

Podsjećamo, prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS jedan glas, koji je bio odlučujući, izazvao je pometnju. Naime, glas za PDP-ovu listu je unesen na pogrešan način, zbog čega je komisija Narodne skupštine, koja je provela glasanje, listić proglasila nevažećim, pa je četvrti delegat dodijeljen SNSD-u.

Međutim, tek tada počinje političko-pravna bitka za petog delegata iz Republike Srpske. CIK je nakon žalbe PDP-a taj glas prihvatio kao važeći i dodijelio delegata PDP-u. Prema prvobitnoj odluci CIK-a, SNSD je dobio tri, a PDP i SDS po jednog delegata.

Nakon toga je uslijedila žalba SNSD-a Apelacionom vijeću Suda BiH, a Sud prihvata žalbu i vraća odluku CIK-u na ponovno razmatranje.

CIK potom ponovo donosi istu odluku kojom je SNSD dobio tri, a SDS i PDP po jednog delegata.

Međutim, Sud opet odlučuje da SNSD-u ipak pripadaju četiri delegata. Nakon toga CIK prihvata odluku Suda te SNSD-u dodjeljuje četvrtog delegata.

SNSD je četvrtim delegatom u suštini dobio mogućnost potpune kontrole procesa i donošenja odluka kroz Dom naroda, čime je postao neizaobilazan faktor na državnom nivou.

Dom naroda BiH sastoji se od 15 delegata i to po pet delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. Inače, Dom naroda je drugi dom Parlamenta BiH od koga zavisi hoće li i u kojoj mjeri biti usvajani zakoni i sve druge odluke, zaključci i slično. Dakle, bilo koji zakon koji usvoji Predstavnički dom, mora dobiti podršku i u Domu naroda. Ko kontroliše makar jedan klub u Domu naroda ima značajna ovlaštenja u svojim rukama. Primjera radi, u prethodnom mandatu SNSD je u Domu naroda imao četiri delegata pa je veliki broj odluka bio blokiran jer SNSD nije podržavao zakone, a bez njih nije bilo moguće postići entitetsku većinu koja je potrebna za izglasavanje odluka.

Ustav BiH, u vezi sa načinom donošenja odluka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, navodi da se “sve odluke u oba doma donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju. Delegati i članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od tri dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.

Identična odrednica nalazi se i u članu 75. (Donošenje odluka) Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji u posljednjem paragrafu navodi da se “odluke donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pod uslovom da glasovi „protiv“ ne sadrže dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta.”

Dakle, četiri delegata od ukupno pet koji dolaze iz Republike Srpske čine više od dvije trećine delegata iz tog entiteta, te ukoliko glasaju “protiv” bilo kojeg prijedloga koji se nađe pred zastupnicima u Domu naroda, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom tog tijela, takav eventualni prijedlog neće moći biti usvojen.

Izvor: Gerila/N1/Slobodna Bosna

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI