Photo: Dejan Rakita/Pixsell

„Prema posljednjim uputama UKC Banjaluka, nema potrebe da pacijenti idu na respirator, dovoljno je da se jave najbližem vulkanizeru.“ Ovo je tek jedan od viceva crnog humora koje posljednjih mjeseci građani dijele društvenim mrežama ne bi li se u svoj muci koja ih je zadesila našalili na sopstveni, ali i na račun vlasti.

No, vlast koja je pokušala opravdati upotrebu tehničkog kiseonika u medicinskim ustanovama Republike Srpske zaslužila je neuporedivo gori tretman od ismijavanja, jer je situacija odavno daleko od šaljive.

„Vulkanizeri“ RS do te mjere su ogrezli u aferama da ih „pravdaju“ čak i kroz Narodnu skupštinu RS. Tako je entitetski parlament na posebnoj sjednici 20. oktobra donio zaključak da je kiseonik koji se koristi u RS „odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i Evropskom farmakopejom“, iako je prethodno utvrđeno da je riječ o industrijskom, a ne medicinskom oksigenu.

ILUZIONISTA MILORAD DODIK

Iako je afera kiseonik otvorila desetine pitanja, među kojima su najvažnija: da li je i koliko upotreba tehničkog kiseonika narušila zdravlje oboljelih, da li crna statistika broja umrlih od kovida ima veze sa činjenicom da pacijenti nisu liječeni medicinskim kiseonikom, nakon prvobitnog haosa, javnost se potpuno utišala.

Unazad sedmicama priču o umrlim i „liječenju“ industrijskim kisikom zamijenila je „borba za Republiku Srpsku“. Sada više niko gotovo i ne priča o tome jer su u fokusu – slučajno ili ne – aktivnosti koje produkuju Milorad Dodik i SNSD a tiču se „vraćanja oduzetih nadležnosti Republici Srpskoj“, što je dovelo zemlju, po mišljenju dobrog dijela javnosti, na ivicu novih sukoba.

Podsjećamo da je aferu kiseonik otvorio bloger Slobodan Vasković, a široj javnosti i nadležnim institucijama je plasirao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, uz podršku kolega iz PDP-a i Srpske demokratske stranke (SDS).

„Predali smo sve dokaze tužilaštvima, od dokumenata Agencije za lijekove, Republičkog inspektorata, drugih nadležnih institucija, do carine, registratora… Mi smo dokumentovali sav slučaj, a čuli smo i priznanje raznih učesnika u ovom svemu, tako da je sve dalje na Tužilaštvu i nadležnim organima koji treba da hapse. Nama je jedino ostalo da uzmemo lisice i hapsimo te ljude, jer sve što je do nas, a i više od toga, mi smo već uradili“, kaže Stanivuković za Inforadar i ističe da očekuje reakciju od Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala ili Tužilaštva BiH.

Stanivukovic predaje krivicne prijave Specijalnom tuzilastvu (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL)

Iz ovih institucija se ne oglašavaju, privođenja zbog afere kiseonik za sada nema, a javnost se sve manje bavi ovom, za život, ključnom temom.

Kako to obično i biva u banana državama s koruptivnom vlašću, pred očima javnosti, kako smo to već naveli, danas se odvijaju svi mogući igrokazi, samo ne oni koji su od realnog životnog značaja a koji su potencijalna i vrlo ozbiljna prijetnja političkom vrhu.

U ovom trenutku bosanskohercegovačka javnost svjedoči radikalnom nacionalnom zaoštravanju, ogromnim političkim tenzijama, koje rezultiraju čak i spominjanjem rata. Iz prime-timea domaćih TV stanica vrište priče o mogućem oružanom sukobu, naslovnice pune Dodikove najave vraćanja entitetskih nadležnosti, formiranja vojske RS, otcjepljenja…

Prosječan konzument domaćih medijskih sadržaja stoga teško stigne i pomisliti na „tamo neku aferu“ o tehničkom kiseoniku, zbog koje bi u civilizovanim zemljama kompletna vlada pala u roku od 24 sata, a odgovorni bili ekspresno pohapšeni.

Stari majstor – iluzionista Milorad Dodik tako dva do tri puta sedmično plasira igrokaze, kao kosku koju polugladni i bolesni narod glođe: naravno da će tema rata izdominirati sviješću ljudi koji ili ga pamte, ili su rasli uz saznanje o njegovom krvavom epilogu. I naravno da sve drugo postaje sekundarni problem, makar se on čak i direktnije ticao života i opstanka ljudi.

PORODICE OBOLJELIH OD USTAVNOG PORETKA RS

Ipak, da bi se „pokrila“ i jeziva priča o industrijskom kiseoniku, pribjegava se nevjerovatnim potezima, u rangu opsjenarskih trikova.

Tako su se u medijima do sada nekoliko puta oglasile tzv. „porodice pacijenata oboljelih od kovida 19“. Bez preciznog naziva udruženja, kao i bez ijednog imena koje stoji iza „Porodica“ ova, za sada fantomska organizacija, stavila se u službu prvenstveno zaštite lika i djela Milorada Dodika, a potom i njegovih saradnika.

UKC RS (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL)

Svojim oglašavanjem 8. oktobra „Porodice“ su najavile tužbu protiv BN televizije, reagujući na emisiju Izazov u kojoj su, kako su naveli, plasirane dezinformacije. „Porodice“ su, kako stvari stoje, već i prije nadležnih institucija – policije i tužilaštva, bile uvjerene u kvalitet tehničkog kiseonika i njegovu blagodat po pacijente.

Potom su Porodice pacijenata iz RS“ koji se liječe od kovida podnijele krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, opozicionara i više NN lica, koje terete „da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa i pozivali na rušenje ustavnog uređenja“.

Čak i u šizofrenoj stvarnosti kakva je upravo na vrhuncu u Republici Srpskoj malo ko poznaje srodnike osoba koje se liječe od kovida a čiji primarni cilj nije zdravlje i njega najbližih, već ustavni poredak RS. Ali evo, u ovom bh. entitetu očito se mogu naći i oni koje, više od oboljelih članova porodice, brine ustavna pozicija RS i njenog neformalnog suverena Milorada Dodika.

No, interesantno je da se „Porodice“ više ne oglašavaju o kvalitetu kiseonika kojim se liječe njihovi najbliži. Ne postavljaju ni pitanja o sve češćim nezvaničnim pričama iz UKC RS kako nema PCR testova, već da se pacijenti testiraju antigenskim. Porodice se ne oglašavaju ni na pitanje svih pitanja: zbog čega Republika Srpska ima najveću smrtnost oboljelih od kovida u Evropi?

Umjesto toga, ovo neobično udruženje odlučilo se na još jednu krivičnu prijavu, ovoga puta, protiv blogera Slobodana Vaskovića. U agoniji borbe s koronom, porodice oboljelih smatraju da je prioritet Vaskovića optužiti za „iznošenje laži i uvreda na račun najviših nosioca vlasti, predstavnika institucija RS“.

U obrazloženju tužbe koje je objavila Srna, „Porodice“ sumnjiče Vaskovića da je svojim pisanjem nanio štetu i oboljelima, i to „navođenjem na samoubistvo i pomaganjem u samoubistvu“. Ocjeni o „letalnosti“ Vaskovićevih blogova prethodila je čitava pisanija o njegovoj „povredi ugleda Republike Srpske i njenih naroda, pozivanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske, pripremanja krivičnih djela protiv RS“.

Vaskovića tužile “Porodice”

Količina brige za zdravlje najbližih vidno je nesrazmjerna stepenu zabrinutosti tog navodnog udruženja za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača te još nekih visokih funkcionera RS iz SNSD-a.

Obraćajući se pismom Miloradu Dodiku, Slobodan Vasković je naveo u svom blogu da je autor tužbe fantomske organizacije porodica zapravo Slavko Mitrović, ideolog SNSD-a, koji se već decenijama smatra sivom eminencijom te stranke.

„Emitovanje njegove krivične prijave putem agencije SRNA-e, svjedočanstvo je da si ti odavno spalio Ustav Republike Srpske. Ne mogu rušiti nešto što ne postoji”, napisao je Vasković u pismu Dodiku kojem odgovara na optužbe navodnih porodica oboljelih od kovida.

Ono što se čini sasvim moguće je da će, nakon medijskih napisa o porodicama iza kojih još niko nije stao imenom i prezimenom, vlast pronaći nekoga ko će se potpisati pod navodne optužbe. Jednako kao što je, nakon inspekcijskog nalaza da se u RS koristi tehnički kiseonik i skandala u javnosti, inspekcija ipak „utvrdila“ da je taj kiseonik „tehnički ispravan“.

Performansi „vulkanizera“ Republike Srpske iz crnog, ali gotovo istinitog vica, tako iz dana u dan dobijaju nove oblike i forme. Legalizovanje industrijskog kiseonika skupštinskim zaključkom, uvođenje fantomskog udruženja „Porodica oboljelih od kovida“ kao branilaca vladajuće strukture, najave oružanih sukoba, igrokazi su kojima će aktuelna vlast nastavljati da izvodi trikove pred hipnotisanom gomilom.

A koja će, ukoliko joj se skupštinskim zaključkom tako ukaže, u budućnosti sisati auspuhe automobila, štiteći tako ustavni poredak Republike Srpske.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime