Na današnjem suđenju povodom afere “Respiratori” svjedočili su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite Adnan Hraković i Dalila Efendić.

Hraković je zaposlen u sektoru koji se bavi javnim nabavkama i sačinjavao je Prijedlog odluke o izuzeću Zakona o javnim nabavkama prema Članu 10. i Ugovor o nabavci respiratora, koji su predmet suđenja. Ova dva dokumenta je formirao na osnovu uobičajenog obrasca u koji je unosio podatke iz ponude koju je FUCZ-u dostavila “Srebrena malina”.

Međutim, kako je kazao na današnjem svjedočenju, njegova nadređena Sanita Alagić je nekoliko sedmica nakon formiranja ugovora 3. aprila tražila od njega da izmijeni oznaku respiratora koji su predmet nabavke. On navodi da mu je ona donijela papir na kojem je pisalo da oznaku HC-VE003 treba ispraviti u ACM-812A zbog tehničke greške te je dodala da je riječ o istim respiratorima, ali samo drugačije oznake. Na pitanje tužioca da li je on možda mogao pogriješiti prilikom prepisivanja iz ponude u Prijedlogu odluke o izuzeću Zakona o javnim nabavkama, Hraković je kazao da on nije pogriješio te je naglasio da se nikada u 15 godina rada u FUCZ nije desilo da mijenja ugovor zbog tehničke greške.

Dodao je kako je prijedlog odluke ispravio on, da je kolegica iz drugog sektora izmijenila odluku, a da mu nije poznato ko je promijenio oznaku u samom ugovoru.

Inače, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sve vrijeme pokušava odgonetnuti upravo to kako je došlo do promjene u vrsti respiratora koji su dogovoreni u prvobitnom ugovoru, u odnosu na one koji su stigli i za koje je povrđeno da se ne mogu koristiti na intezivnom odjeljenju.

Nije htio parafirati dokumente

Adnan Hraković je pojasnio proceduru provođenja javnih nabavki kod primjene Člana 10. koji govori o izuzeću Zakona o javnim nabavkama, a koja je korištena za hitne nabavke u vrijeme vanrednog stanja u Federaciji BiH.

Naveo je da sektor u kojem radi sačinjava prijedlog odluke o izuzeću, zatim pravni sektor sastavlja odluku o izuzeću koju potpisuje direktor FUCZ-a, (u to vrijeme Fahrudin Solak) i da se nakon toga sastavlja ugovor.

Kada je Sanita Alagić došla u njegovu kancelariju s ponudom “Srebrene maline” i zatražila da na osnovu podataka iz te ponude sačini Prijedlog odluke za izuzeće Zakona o javnim nabavkama, kako bi se na kraju sklopio i ugovor, on joj je kazao svoj stav da ne bi trebalo provoditi javne nabavke na taj način, uprkos tome što je to preporučila Agencija za javne nabavke BiH.

“Ja sam rekao da ja ovo ne bih radio na taj način, ali je odluka bila na njoj. Ja sam samo iskazao svoje mišljenje. Nisam bio za to jer je takav postupak netransparentan, iako je zakonit. Trošite novac iz budžeta, a ne primjenjujete nikakav zakon”, rekao je Hraković na današnjem ročištu.

Inače, on nije želio parafirati dokumente koje je sastavio i tokom vanrednog stanja uistinu nije parafirao nijedan dokument koji se odnosio na javne nabavke u kojima se nije primjenjivao Zakon o javnim nabavkama. U svjedočenju je naveo da to nije uradio jer “nije bilo bitno” i “njegov paraf ne bi ništa promijenio”, ali je očigledno da svoje ime i prezime nije htio stavljati na dokumentaciju koja ima veze s ovakvim načinom nabavke.

Svjedočenje Dalile Efendić

Dalila Efendić je u vrijeme nabavke spornih respiratora bila na funkciji pomoćnice direktora FUCZ-a, odnosno rukovoditeljica kabineta Fahrudina Solaka.

Umjesto njega je povremeno pregledala poštu i signirala, a na pitanje tužilaštva, a i odbrane je kazala da među tim mailovima jeste bilo ponuda za nabavku medicinske opreme koju su slale mnoge pravne, ali i fizičke osobe.

Na pitanje braniteljice Fahrudina Solaka o tim ponudama, Efendić je prvo kazala da je stigla jedna ponuda u kojoj je ponuđač tvrdio da u nekoliko dana može nabaviti 50 respiratora, a zatim je prilikom dodatnih pitanja tužilaca kazala da zapravo nije dobro razumjela Solakovu braniteljicu te da nije bilo riječ o respiratorima nego o medicinskoj opremi.

Efendić je bila i članica Federalnog štaba Civilne zaštite do 25. 3., odnosno do momenta kada je smijenjen štab i formiran novi, koji je bio znatno manji. Informaciju o smjeni je saznala od kolegice na hodniku.

Na pitanje tužioca kazala je i da su sjednice Federalnog štaba u prošlosti snimane, međutim da su u jednom momentu saznali samo da postoje tehnički problemi zbog čega se sjednice ne snimaju.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime