AJB DOC FILM FESTIVAL: Prijateljska platforma za razvoj dokumentarnog filma

zurnal.info

Od 21. do 25. septembra u Sarajevu će biti održan međunarodni festival dokumentarnog filma “Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival” koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji sa Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media institutom iz Dohe. Na festivalu će biti prikazan i dokumentarni film TV Žurnala “Nestajanje”.

Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma AJB Doc, od prijavljenih  više od 300 filmova iz 30 zemalja, bit će prikazano 23 najbolja filma. U takmičarskom dijelu izabrano je 15 filmova, pet dugometražnih za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i tri filma za prateći program AJB Prikazuje.

U sklopu “AJB Prikazuje” bit će prikazana tri dokumentarna filma “Sve sa voljom”, “Mali Princ” i “Nestajanje”. Organizatori festivala ističu da su teme ovih filmova nastale istraživanjem na ruševinama prošlosti, tiču se sadašnjosti ali u njima se pokazuju i obrisi budućnosti.

Dokumentarni film “Nestajanje” novinara Žurnala Davora Obrdalja govori o ljudskom dostojanstvu, (ne) pravdi i potrazi za osnovnim ljudskim pravima. U filmu su prikazane tri mlade visokobrazovane osobe iz Bosne i Hercegovine koje su, iako različitih prošlosti, danas na istom putu. Putu koji ih vodi daleko od zemlje u kojoj su rođeni i koja im nije pružila šansu da se u njoj ostvare kao ljudi.

Organizatori “Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala” ističu da je namjera projekta da postane prijateljska platforma za razvoj dokumentarnog filma u regiji, jer se može uticati da dokumentarni film bude puno uspješniji i na puno značajnijem mjestu u društvu od dosadašnjeg.

Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će nabolji film takmičarske selekcije, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeera Balkans koji dodjeljuje AJB Program Award. Svi filmovi koji budu prikazani na festivalu u selekciji su i za Nagradu publike.

Članovi internacionalnog žirija su poznati i iskusni svjetski stručnjaci: Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banja Luke.

U sklopu festivala bit će organizovan trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, kao i novinare koji rade na dokumentarnim filmovima iz oblasti istraživačkog novinarstva.

Tokom treninga učesnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije imat će priliku raditi s autorom nagrađivanih dokumentaraca Giovanni Ulleriem, koji je između ostalog radio i sa svjetski poznatim “Film-makerom” Michael Moor-om na filmu “Sicko”.

Sve projekcije će biti održane u Multiplexu Cinema City.

Film TV Žurnala “Nestajanje” bit će prikazan u subotu 22. septembra u 16 sati u dvorani 4.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI