Ambasada SAD od danas u Jerusalimu, Palestinci kritikuju

Sjedište ambasade SAD u Izraelu od danas će biti u Jerusalimu, a savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa oštro je zbog toga kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa, ističući da je američka administracija “bazirana na lažima”.

 Saeb Erekat je izjavio za radio “Glas Palestine” da je Tramp prekršio obećanje da će odložiti preseljenje ambasade da bi miru dao šansu.

“Vašington više nije partner”, naglasio je Erekat, prenio je AP.

Tramp je u decembru priznao Jerusalim za prijestonicu Izraela, što je razljutilo Palestince.

Erekat je naveo da je Trampova administracija “postala problem” i da njegov “bliskoistočni tim nije kvalifikovan”.

“Svijetu su potrebni pravi lideri, a oni (zvaničnici Bijele kuće) su trgovci nekretninama, a ne lideri”, zaključio je Erekat.

Ivanka Tramp i Džered Kušner, kćerka i zet predsjednika SAD Donalda Trampa, stigli su juče u Izrael da bi prisustvovali otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu. Njih dvoje će u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati ceremoniji, sa koje će Tramp izostati, navodi BBC.

Podsjeća se da je se prebacivanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim poklapa sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

Ova zemlja Jerusalim smatra “večnom i nedjeljivom” prijestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da tu bude prijestonica buduće palestinske države.

BBC navodi da će u postojećem konzulatu SAD u Jerusalimu biti otvorena privremena mala američka ambasada, a veća zgrada biće izgrađena kasnije kada ostatak ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Tramp obratiti okupljenima na današnjem događaju putem video linka.

Pored njegove kćerke i zeta otvaranju će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati i ministar finansija SAD Stiven Mnučin i zamijenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

AP je ranije izvestio da će ambasada SAD u Jerusalimu imati najmanje 50 zaposlenih,

Na otvaranju se očekuje oko 800 gostiju, a neimenovani zvaničnici navode američka delegacija nema u planu da se sastaje sa bilo kojim palestinskim zvaničnicima tokom svoje posjete.

Ambasada će biti otvorena u ustanovi SAD koja je prethodno bila namijenjena izdavanju viza i pasoša.

(Agencije/Nezavisne)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI