U BiH skoro 17.000 osoba sebi ne može priuštiti obrok

Hajrudin Šahić, predsjednik Humanitarne organizacije Merhamet, nam je rekao kako se u nešto više od 20 kuhinja širom zemlje godišnje pripremi više od tri miliona obroka za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Dodao je da se svakodnevno pripremi 8.000 obroka.

“S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, Merhametu se u mnogim gradovima BiH svakodnevno prijavljuje veliki broj građana sa zahtjevom da postanu korisnici usluga javnih kuhinja. Merhamet se, kao i država, bori s teškom ekonomskom situacijom i sveopćom krizom. Nastojimo da, ako ništa drugo, zadržimo postojeći broj korisnika narodnih kuhinja, ali i da, uz ogromne napore, odgovorimo zahtjevima ugroženih građana. Uglavnom, iz Merhameta niko nikad nije otišao gladan”, kazao nam je Hajrudin Šahić.

Dodao je da Merhamet ima osam regionalnih odbora u BiH i da je najviše korisnika u onom u Tuzli koji svakodnevno u Narodnoj kuhinji Imaret pripremi blizu 2.500 obroka za ugrožene građane u Tuzlanskom kantonu.

U Narodnoj kuhinji Imaret u Tuzlanskom kantonu su istakli kako, osim u Tuzli, Narodne kuhinje postoje i u Lukavcu, Gračanici, Kalesiji, kao i 17 punktova na tim područjima. Finansijsku pomoć dobijaju od Vlade TK, Grada Tuzle i općinskih vlasti u kojima imaju narodne kuhinje, ali većinu prihoda ostvaruju zahvaljujući donacijama.

“Svakodnevno raste broj novih zahtjeva te tako godišnje vršimo reviziju korisnika i osobe koje nam ne donesu adekvatnu dokumentaciju mi smo primorani izbrisati iz članstva. Imamo zahtjev za otvaranje novih punktova na području različitih mjesnih zajednica, ali mi nemamo baš toliko uslova da bismo mogli sve to isfinansirati”, naveli su u Narodnoj kuhinji Imaret.

 U Narodnoj kuhinji Merhamet u Zenici registrovano je 300 korisnika, a obroke dostavljaju u više općina na području Zeničko-dobojskog kantona. Osim u Zenici, postoje još dvije Narodne kuhinje u Kaknju i Brezi. Kao i većina narodnih kuhinja, finansiraju se uglavnom od donacija, a 13 posto sredstava osigurava Vlada ZDK.

“Povećava se broj korisnika narodnih kuhinja, ali isto tako i broj ljudi koji traže pomoć, a koji nisu naši korisnici. Često ih moramo odbiti jer zbog nedostatka finansijskih sredstava ne možemo im nažalost pomoći. Također smo primijetili da se dobna granica pomjerila i da više nije riječ o starijoj populaciji, sve više mladih traži pomoć”, naglasili su iz Narodne kuhinje Merhamet u Zenici.

Iz Crvenog križa BiH su istakli kako su od svog postojanja vodili brigu za socijalno najugroženije kategorije stanovništva. Dodali su da u strukturi Crvenog križa Federacije BiH trenutno rade dvije kuhinje i to jedna u Sarajevu, a druga u Mostaru u kojima se svakodnevno priprema obrok za 2.000 korisnika (Sarajevo blizu 1.500, a Mostar 500 korisnika).

“Crveni križ KS u Centralnoj kuhinji priprema 1.500 obroka dnevno i skroman broj paketa hrane za najugroženije građane Kantona Sarajevo. Hrana se vozilima distribuira na 19 punktova, u sedam općina. Obrocima iz kuhinja Crvenog križa BiH mogu se zadovoljiti potrebe za samo 60 posto građana koji ispunjavaju stroge kriterije. Korisnici su životno ovisni o pomoći kuhinja, jer svakodnevno dobiju toplu kuhanu hranu. Od značaja su društveno-odgovorne kompanije i pojedinci koji povremeno doniraju određene artikle ili finansijska sredstva”, rekli su nam u Crvenom križu BiH.

Cijeli tekst možete pročitati na Klix.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI