AMBASADOR HDZ-a OSTAJE U ZAGREBU IAKO MJESTO PRIPADA BOŠNJACIMA: Sprema li Čović opasne planove nakon izbora?

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Dragan Čović, šef HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH, u dogovoru sa srpskim kolegom Mladenom Ivanićem izdejstvovao je ostanak svog ambasadora Renate Paškalj u Zagrebu i naredne tri godine, čime je narušio nacionalni balans i dogovor o rotaciji koji godinama postoji unutar kolektivnog šefa države.

Naime, prema uobičajenoj redovnoj rotaciji i internom sporazumu koji godinama postoji u Predsjedništvu BiH, ambasadori se mijenjaju po nacionalnoj osnovi nakog trogodišnjeg mandata, pa je tako na ovu poziciju trebalo da dođe Bošnjak.

No, Bakir Izetbegović, koji, opet, ima vlastite privatno-stranačke ciljeve u diplomatiji, očito ne razumije ili mu ne smetaju Čovićeve namjere.

PRIVATNI INTERESI, NACIONALNI DOGOVORI

S druge strane, Čović posljednjih mjeseci neskriveno provodi stranačko-nacionalnu politiku sa pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH te je s tim u vezi sve snažnije zastupanje interesa zvaničnog Zagreba u našoj zemji jedan od strateških ciljeva HDZ-a BiH.

Kako saznajemo, i Ivanić je na ime ove trgovine interesima dobio ambasadorsko mjesto u Podgorici, iako je poznato da je i prethodni trogodišnji mandat imao srpski kadar.

I ne samo to. Prema informacijama InfoRadara, priprema se imenovanje Nataše Zirojević, Ivanićeve šefice kabineta, u Skoplje umjesto sadašnje PDP-ove ambasadorica Lepe Babić, koja, opet, treba da dobije imenovanje u Sofiju, gdje je vec razriješen SDS-ov kadar Radomir Bogdanović.

Također, Gordana Milošević (PDP), sadašnja savjetnica u ambasadi u Madridu, treba da bude imenovana za ambasadora, a takav “napredak” u karijeri jako je neuobičajen u diplomatskoj praksi.

S obzirom da je u Podgoricu vec otišao Vinko Radovanović, kadar PDP-a, a u međuvremenu u Ljubljanu imenovan nekadašnji PDP-ov trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević, jasno je da PDP preuzeo sve poluge vanjske politike unutar Saveza za promjene.

Kako saznajemo, još jedan kadar PDP-a Željko Janjetović, sadašnji ambasador u Berlinu, sprema se za novo imenovanje i to malo niže prema jugu, do Beča, u Stalnu misiju BiH pri OESC-u, gdje je već razriješen kadar SDA Sanjin Halimović, inače bliski Izetbegovićev saradnik, koji bi najvjerovatnije trebao biti imenovan za Ankaru.

Sva ova kadrovska prestrojavanja, trgovina utjacajem i vanjskim poslova, samo su novi u nizu dokaza o tome da niko od sadašnjih članova Predsjedništva BiH nije siguran da će nakon izbora ostati u Titovoj 9.

Inforadar je nedavno objavio i informaciju da je već nekoliko ambasadora, koje je postavio aktuelni saziv Predsjendištva BiH, razriješeno dužnosti čak pola godine prije isteka mandata isključivo iz razloga da bi oni mogli na vrijeme biti imenovani na nove destinacije, na trogodišnje mandate.

IMENOVANJA PO POLITIČKOJ OSNOVI

Među njima i Haris Hrle, dugogodišnji ambasador blizak SDA (razriješen u Vašingtonu šest mjeseci prije isteka mandata), Branko Nešković (PDP) u Londonu, a Tomislav Leko (HDZ), u Beču.

Kemal Kozarić, novi SDA ambasador u Beču

Nešković biti imenovan za novog ambasadora u Vašingtonu umjesto Hrlea, a umjesto Leke je imenovan Kemal Kozarić (SDA), nekadašnji guverner Centralne banke BiH.

Leko bi sada mogao da bude postavljen za ambasadora u Berlinu umjesto Janjetovića, dok se još uvijek ne zna gdje bi mogao da bude uhljebljen Hrle, koji je poznat i kao zet ambasadorice Bisere Turković, godinama bliske sa porodicom Izetbegović.

Na ovaj način sadašnji članovi Predsjendištva BiH osiguravaju direktni utjecaj na vođenje vanjske politike i nakon isteka mandata.

Inače, BiH je poznata kao evropska država sa najmanje karijernih diplomata, u kojoj se dominantno imenuju politički ambasadori.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI