Vojislav Šešelj osuđen na deset godina zatvora

U sudnici Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MKSJ) u Hagu danas je izrečena pravosnažna presuda lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Šešelj je osuđen na deset godina zatvora, a proglašen je krivim po tri tačke optužnice, za progon, deportacije i druga nečovječna djela.

Prema riječima Merona, Šešelj je već odslužio desetogodišnju kaznu zatvora zbog vremena provedenog u pritvoru.

Šešelj je proglašen krivim po tačkama 1, 10 i 11.

Bio je optužen za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Žalbenim vijećem danas je predsjedavao sudija Theodor Meron.

Na izricanju presude je istaknuto da je Vojislav Šešelj odgovorio na žalbu optužbe i iznio namjeru da ne prisustvuje raspravi.

Podsjetimo, Sudsko vijeće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Suđenje je počelo 27. novembra 2006. pred MKSJ-om, a ubrzo poslije toga postupak je bio odgođen zbog zdravstvenog stanja Šešelja. Suđenje je ponovo počelo 7. novembra 2007., a Tužilaštvo je okončalo izvođenje svojih dokaza 13. januara 2010.

Pretresno vijeće je 4. maja 2011. donijelo usmenu odluku na osnovu pravila 98bis Pravilnika o postupku i dokazima MKSJ, kojom je odbačen zahtjev za izricanje oslobađajuće presude, a koji je podnio Šešelj.

Izvor: Avaz

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI