Ambasador SAD Murphy: Imamo kapacitet da odgovorimo bude li se blokiralo formiranje vlasti

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy izjavio je da je njegova vlada ohrabrena činjenicom da je vlast na državnom nivou u BiH uspostavljena brzo.

“To je pozitivan razvoj događaja. Nadamo se kako to pokazuje da stranke i političari shvaćaju koliko je važno imati funkcionalnu vlast u BiH.

Michael Murphy: Rješavati probleme

Oni se trebaju fokusirati na rješavanje problema s kojima se suočavaju građani BiH i raditi da zemlja napreduje na svom euroatlantskom putu. Također je ohrabrujuće što smo vidjeli kako stranke koje su uključene u formiranje vlasti razgovaraju o programima. O onome što treba uraditi.

To se ranije nije događalo i to je pozitivno. Za to su potrebni kompromis i konsenzus. Vidjeli smo kako postoje pokušaji ljudi na vlasti da se radi na tome. A to nije jednostavno. To neće uvijek proći uspješno, ali je ozračje mnogo bolje nego prije četiri godine.

Najvažnije je da dužnosnici na vlasti zavrnu rukave i rade na onome što su obećali građanima. Oni od njih očekuju provedbu reformi kako bi BiH napredovala u euroatlantskim integracijama”, kazao je Murphy u intervjuu za bh. izdanje “Večernjeg lista”.

Odbacio je tvrdnje da zapadna ambasade, međunarodna zajednica i SAD igraju aktivnu ulogu u formiranju vlasti.

Federacija treba biti predvodnik

Te odluke, kako ističe, donose političke stranke i njihovi lideri. Dodaje kako je za budućnost BiH bitna i uspostava funkcionalne, djelotvorne vlasti u Federaciji, prenosi FENA.

“Ako mogu tako reći, Federacija treba predvoditi taj voz prema destinaciji euroatlantskih integracija. Međutim, zato što nismo imali izabranu Vladu toliko dugo, nismo imali odgovorno upravljanje.

To se nije dogodilo. Znači, neki od izazova, poput inflacije, nisu rješavani. Sad se konačno trebaju rješavati.

Nadam se kako će stranke koje imaju većinu u Zastupničkom domu i u Domu naroda formirati Vladu Federacije BiH koja će to promijeniti.

Neću predviđati budućnost. Naučio sam da nijedan diplomat to ne treba raditi, ali ću vam reći kako pozorno pratimo situaciju. Ako dođe do blokada i sprečavanja formiranja vlasti, mi imamo kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti”, riječi su Murphyja.

Dodao je da su svi, od OHR-a, preko EUSR-a do brojnih ambasada “vrlo jasno kazali da ne možete imati još jedno četverogodišnje razdoblje s Vladom koja nije promijenjena od 2018. godine.”

Ipak, odbio je špekulirati o tomu šta će visoki predstavnik učiniti ili neće.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI