Stanivukovićeva računica: Svađe u Skupštini Banjaluku koštale 214 miliona KM

Već dvije godine u Banjaluci su prisutni konstantni sukobi na relaciji gradonačelnik Draško Stanivuković i većina u Skupštini grada koju predvodi SNSD. Stanvukovićevi saradnici su izračunali da su te svađe Banjaluku koštale vrtoglavih 214,4 miliona KM.

Sve je to sadržano u informaciji koja predstavlja svojevrsnu ocjenu rada Skupštine grada Banjaluka. Ta ocjena je bila upućena u skupštinsku proceduru, odnosno o njoj su se trebali izjasniti sami odbornici.

Stanivuković prvi gradonačelnik koji ocjenjuje rad lokalnog parlamenta

Jedan takav dokument u kojem aktuelni gradonačelnik ocjenjuje rad saziva lokalnog parlamenta predstavlja presedan i do sada nije bio prisutan u radu lokalne vlasti u Banjaluci.

To je pokušala promijeniti aktuelna administracija gradonačelnika Stanivukovića, koja je uputila ovu informaciju u skupštinsku proceduru, ali ona nije stigla do sjednice lokalnog parlamenta.

Naime, skupštinski Kolegijum koji se bavi zakazivanjem sjednica te određivanjem seta pitanja koje će odbornici razmatrati je odlučio da se ovo pitanje ne uvrsti na dnevni red zadnjeg zasjedanja.

Iako dokument nije došao pred odbornike, portal CAPITAL je imao uvid u pripremljeni akt. U njemu se može pročitati da su se gradonačelnikovi saradnici detaljno pozabavili radom Skupštine grada Banjaluka i sve svoje primjedbe stavili u akt od oko 60 strana, pod nazivom Informacija o negativnim efektima neredovnog rada i blokiranja odluka od strane Skupštine grada.

Blokirane odluke o kreditnim zaduženjima

Tako su, između ostalog, izračunali koje su finansijske efekte imale odluke Skupštine grada, koju predvodi većina na čelu sa SNSD-om, kada je u pitanju  funkcionisanje i napredak Banjaluke.

Naveli su da su u prve dvije godine odbijene ukupno 33 odluke sa negativnim finansijskim efektom od 175,2 miliona KM.

Precizirali su da su kod osam odluka usvojeni amandmani koji su progutali 27 miliona KM, te da je odloženo usvajanje sedam odluka čija vrijednost je prema ovoj informaciji procijenjena na 12,25 miliona KM. Na kraju su sabrali da je to sve Banjaluku koštalo 214.478.000 KM.

U informaciji su nabrojani pojedini sektori koji su, kako navode, bili blokirani.

„Kada su u pitanju regulacioni planovi, evidentno je da je usljed postupanja Skupštine grada prolongirano ostvarivanje prihoda u iznosu od oko 2,25 miliona KM, dok direktni gubitak usljed blokiranja procedura donošenja novih ili izmjena postojećih planova po budžet Grada iznosi oko 75 miliona KM“, navedeno je u informaciji.

Dodali su da je zbog postupanja Skupštine blokirana raspodjela i korištenje sredstava suficita.

„Zarobljeni su prihodi ostvareni u tekućim godinama (2021. i 2022. godini) i spriječeno njihovo usmjeravanje za potrebe realizacije gradskih programa i projekata“, naveli su informaciji i napomenuli da su se amandmanskim djelovanjem na budžete umanjivala sredstva na pozicijama komunalne potrošnje, održavanja grada i saobraćajne infrastrukture te kada su u pitanju prihodi Grada.

Naglasili su i da su u više navrata blokirane odluke o kreditnim zaduženjima za investicione i razvojne projekte grada u ukupnom iznosu od 38 miliona KM.

Stanivukvićevi saradnici optužuju većinu da blokiraju razvoj grada

U zaključku informacije je navedeno da opisani slučajevi „jasno ukazuju na ozbiljan pad kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja o radu Skupštine grada“.

„To nije posljedica slabije dinamike u pripremi i upućivanju akata od strane gradske administracije. Nažalost, usljed ovakvog postupanja skupštinske većine opravdano je postaviti pitanje postojanja namjere da se značajno uspori ostvarivanje novih politika, blokira rad gradske administracije i zaustavi dalji razvoj grada“, navedeno je u zaključku informacije.

Radojičićev saziv imao više sjednica

Stanivukovićevi saradnici su izbrojali da je aktuelni saziv Skupštine grada u 2021. i 2022. godini održao 19 sjednica, dok je prethodni saziv, kada je gradonačelnik Banjaluke bio Igor Radojičić, u prve dvije godine mandata održao 28 sjednica, što je 32,1 odsto ili devet sjednica manje u aktuelnom sazivu.

„Manji broj sjednica, blokiranje pojedinih odluka i odlaganje njihovog razmatranja rezultirali su i lošijim rezultatima rada Skupštine u pogledu broja usvojenih odluka: aktuelni saziv je u prve dvije godine mandata usvojio 953 akta, što je za 168 akata ili 17,6 odsto manje od istog perioda u prethodnom sazivu koji je usvojio 1.121 akt“, navedeno je u informaciji.

Čudić: Gradonačelnik nije kompetentan da daje ocjenu rada Skupštine

Sa ovim ocjenama se ne slažu u Skupšini grada Banjaluka.

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić, koji je u to vrijeme predsjedavao lokalnim parlamentom, je za CAPITAL rekao da se „jedan takav dokument u istoriji Skupštine nije pojavio“.

„On je potpuno bespredmetan, jer gradonačelnik nije kompetentan da daje ocjenu rada Skupštine grada“, rekao je Čudić i napomenuo da se taj dokument pojavio da bi gradonačelnik zamazao oči javnosti jer nije dostavio Skupštini grada svoje izvještaje o radu za 2021 i 2022. godinu.

„On te izvještaje nije dostavio, a bavi se bespredmetnim analizama, koje uopšte nisu tačne i jedan takav neosnovan dokumenat od strane neosnovanog predlagača, se ne može naći na Skupštini grada“, zaključio je Čudić.

Izvor: capital.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI