Analitičari o incidentu Čovića i Izetbegovića: Bahatost na sceni, nema političke kulture

Nedostatak političke kulture i bahat odnos prema institucijama koje predstavljaju razlog je zbog kojeg će BiH teško biti ozbiljno doživljena u Evropi i svijetu, smatraju analitičari nakon posljednjeg verbalnog sukoba na relaciji članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, pišu Nezavisne.

Podsjećamo, u četvrtak sjenu na potpisivanje ugovora o finansiranju projekta koridor 5c Mostar Jug i Zenica Sjever, teškog 150 miliona eura, kojem je prisustvovao i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, bacio je sukob Izetbegovića i Čovića zbog pelješkog mosta.

Izetbegović je zatražio pomoć da se nađe povoljno rješenje i za BiH i za Hrvatsku u vezi s pelješkim mostom, a Čović je rekao da je to isključivo hrvatsko pitanje i zamolio da se to pitanje ne stavlja na dnevni red kada dođu prijatelji. Nakon toga Izetbegović je povukao Čovića ispred govornice uz rečenicu: “Molim te, skloni se.”

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog iz Mostara, ne odbacuje misao da takva vrsta konflikta odgovara obojici.

“Mislim da homogeniziranje biračkog tijela u ovom momentu Izetbegoviću odgovara zbog činjenice da je SDA, na čijem je čelu, u krizi, jer su u zadnjih pola godine iz nje nastale tri partije. Sigurno je da se osuo broj onih koji su ih htjeli podržati. Zbog toga on mora izazivati tu vrstu krize kako bi ponovo uticao na homogeniziranje biračkog tijela po matrici, ili ćemo biti svi zajedno ili nas neće biti”, kaže Kukić.

Tvrdi da to isto odgovara i Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH, jer u zadnjih pola godine sve su otvorenije kritike koje njemu dolaze sa prostora BiH, posebice posljednjih dana iz Katoličke crkve, odnosno od strane banjalučkog biskupa Franje Komarice.

Enver Kazaz, sarajevski univerzitetski profesor i politički analitičar, mišljenja je da se radi o klasičnom cirkusu primitivaca koji se nalaze na važnim državnim funkcijama.

Miloš Šolaja, politički analitičar iz Banjaluke, tvrdi da već godinama po svim indikatorima BiH ima veoma nizak rejting u svijetu, jer čitav niz incidenata upozorava na to da političkim predstavnicima iz BiH nije u interesu da BiH postane ugledna članica međunarodne zajednice.

“Oni su više zainteresovani za neke unutrašnje svoje pozicije i pozicije svojih partnera”, kazao je Šolaja, koji tvrdi da je drugi problem veoma niska politička kultura koja jednostavno pokazuje da BiH nema prave političare.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI