ASSOCIATED PRESS: Kolinda Grabar Kitarović političarka ekstremne evropske desnice

AP upozorava da neki hrvatski funkcioneri "poriču Holokaust i žele da rehabilituju ultranacionalistički ustaški režim".

Agencija Associated press (AP) objavila je političku analizu u kojoj je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović svrstala u ekstremnu evropsku desnicu.

U tekstu o evropskoj desnici navodi se da to Kitarovićevu stavlja u društvo vodećih bugarskih političara koji Rome opisuju kao “podivljale humanoide” i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji smatra da se “Evropljani ne bi smjeli miješati sa Arapima i Afrikancima”.

Vodeći svjetski mediji prenose tekst AP-a, u kojem se ističe da je Kitarovićeva protiv ratifikacije Istanbulske konvencije o zaštiti od porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

Za Hrvatsku se u tekstu navodi da je od ulaska u EU 2013. godine sistematski skrenula udesno. AP opisuje Kitarović kao osobu koja zahvaljuje Argentini jer je nakon Drugog svjetskog rata prihvatila pronacističke ratne zločince.
AP upozorava da neki hrvatski funkcioneri “poriču Holokaust i žele da rehabilituju ultranacionalistički ustaški režim”, koji je odgovoran za ubistva Srba, Jevreja, Roma, kao i hrvatskih antifašista u logorima Nezavisne Države Hrvatske.

Washington post, koji prenosi tekst AP-a, uz novinski članak o evropskoj desnici dodao je fotografiju sa zagrebačkog protesta protiv Istanbulske konvencije.

Istovremeno, britanski Daily mail, koji ima najposjećeniji portal vijesti na engleskom jeziku na svijetu, objavio je kao ilustraciju teksta fotografije Kolinde Grabar Kitarović.

Mediji prenose ocjene da su ekstremno desne ideje postale “mainstream u regionu”, a dio toga je i rehabilitacija nacističkih zločinaca.

Hrvatski liberalni portali ocjenjuju da je ovaj tekst AP-a, u kojem se proziva Kolinda Grabar Kitarović kao predsjednik države, a koji prenose veliki svjetski mediji, nanio ozbiljnu štetu Hrvatskoj.

(Agencije, AP)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI