Atif Dudaković na slobodi, određene mu mjere zabrane

Sud BiH odredio je osumnjičenima u predmetu “Atif Dudaković i drugi” mjere zabrane za vrijeme trajanja suđenja, potvrđeno je za Klix.ba.

Time je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH da se bivšem komandantu Armije RBiH i 12 pripadnika Petog korpusa odredi pritvor.

Nihada Buturović, jedna od advokata osumnjičenih, rekla je da će osumnjičeni biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

“Još uvijek nije poznato o kojim mjerama zabrane je riječ, a najvjerovatnije se radi o zabrani međusobnog komuniciranja i zabrani komuniciranja sa ispitanim svjedocima”, rekla je Buturović.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Podsjetimo, Dudaković i drugi lišeni su slobode u policijskoj akciji provedenoj u petak na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina, a Tužilaštvo je saopštilo da su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1994. i 1995. godine.

U subotu naveče Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora kao razlog navodeći moguće ometanje istrage boravkom na slobodi, prikrivanje dokaza i vršenje utjecaja na svjedoke ili saučesnike. Advokati odbrane Asim Crnalić i Fahrija Karkin izjavili su nakon sinoćnjeg ročišta da nema nijednog primjera uticaja na više od 400 saslušanih svjedoka te da Tužilaštvo ima namjeru da izmanipulira Sud BiH.

“Ovdje bi bila i bruka i farsa da se nakon toliko godina odredi prtitvor. Ovaj predmet se mogao završiti 2004. godine”, kazao je Karkin.

(Klix.ba)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI