AUSTRIJSKI SUD BEZ MILOSTI Hrvati uhićeni na Bleiburgu ostaju u pritvoru

NAJNOVIJE odluke suda u Klagenfurtu u vezi sa suđenjem šestorici hrvatskih državljana koji su uhićeni tijekom komemoracija na Bleiburgu pokazuju da je tamošnje pravosuđe odlučilo postrožiti svoj tretman kontroverznog blajburškog ustaškog derneka, koji europski mediji nazivaju “najvećim fašističkim okupljanjem u Europi”.

Jučer je održana rasprava na kojoj se šestorici uhićenih produžio pritvor, a suđenja su im zakazana za kraj lipnja. Obje odluke su različite u odnosu na sudsku praksu prethodnih godina, kada se malobrojne ljude koji su na komemoraciji hapšeni zbog neonacističkih ispada nije držalo tako dugo u pritvoru, a i trebalo je mnogo dulje da se dođe do suđenja. Primjerice, hrvatski državljanin koji je prošle godine uhićen na Bleiburgu zbog nacističkog pozdrava, koji je usput i medijima hvalio Adolfa Hitlera, suđenje je čekao na slobodi, a ono se održalo tek 11 mjeseci kasnije.

Odbačen zahtjev za puštanje na slobodu do suđenja

Šestorica uhićenih Hrvata, među kojima je poznato ime dugopoljskog HDZ-ovca Anđelka Bosančića, suđenje će, pak, dočekati u istražnom pritvoru, na što se žalio jedan od njih, neimenovani 26-godišnjak kojeg zastupa austrijski odvjetnik Philipp Tschernitz. On je austrijskim medijima izjavio da je odluka o produljenju istražnog pritvora nepravedna jer je ne podržava prethodna sudska praksa. “Austrijski državljanin koji je bio uhićen zbog nacističkog pozdrava nije suđenje čekao u pritvoru”, izjavio je Tschernitz te dodao kako su takva suđenja većinom završavala uvjetnom kaznom.

Žalbe je sud ipak odbio te pritvor produžio, što je glasnogovornica suda u Klagenfurtu Eva Jost-Draxl komentirala riječima da je odluka “u skladu s optužnicom”. Napomenula je da im se po Zakonu o zabrani nacističkih simbola može izreći kazna i do deset godina zatvora te da je na smartphoneu optuženog 26-godišnjaka pronađena slika na kojoj nacistički salutira, kao i digitalna kopija Hitlerove knjige “Mein Kampf”.

Sve više se čini da je austrijsko pravosuđe odlučilo od šestorice uhićenih Hrvata na Bleiburgu napraviti primjer toga kako se proteklih godina standardno ustašovanje na komemoraciji više neće nikako tolerirati.

Izvor: Index.hr

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI