IZBORNE MANIPULACIJE HDZ-A BIH: Preko lokalnih autsajdera do nove izborne krađe!

Žurnal.info
Piše: Davor Obrdalj

Kako je moguće da čovjek bez zaposlenja i primanja, koji je na lokalnim izborima osvojio svega 17 glasova, za Opće skupi 500 potpisa i uplati 5000 maraka da bi bio nezavisni kandidat na predstojećim izborima?

Odgovor je jednostavan. Uz pomoć HDZ-a BiH!

Marko Zagorac osoba je srpske nacionalnosti koja se ove izborne godine prijavila kao nezavisni kandidat za Skupštinu Kantona 10.

Na prvi pogled ništa čudno.

Ali, postavlja se pitanje kako je Zagorac koji je 2016. godine od Kantonalnog ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi tražio novac za obnovu kuće jer nije imao nikakvih primanja, mogao od, kako navodi u zamolbi za pomoć – povremenog fizičkog rada, skupiti 5000 maraka koliko je potrebno za prijavu za izbore?

Osim toga, Zagorac je na lokalnim izborima 2012. godine, kao nezavisni kandidat za Općinsko Vijeće, osvojio svega 17 glasova, pa se postavlja pitanje ko mu je sada pomogao da prikupi 500 potpisa potrebnih za prijavu za ovogodišnje izbore?

Odgovori na ova pitanja kriju se u tome da je Marko Zagorac potreban HDZ-u BiH. Protekli izborni ciklusi pokazali su da onaj ko kontrolira biračke odbore dobija i mogućnost lakše manipulacije izbornim procesom u BiH.

Upravo zato je Marko Zagorac bitan za ovu priču. Kao nezavisni kandidat prema izbornom zakonu dobija pravo učestvovanja u postupku žrijebanja za dodjelu značajnog broja mjesta u biračkom odboru, kao i svaka druga politička stranka odnosno politički subjekt.

Izborni zakon član 2.19 stav 8:

“Politički subjekt u toj izbornoj jedinici koji ima ovjerenu kandidatsku listu ili kandidata za učešće na izborima u skladu s ovim Zakonom ima pravo da učestvuje u postupku  žrijebanja za dodjelu mjesta u biračkom odboru”

Stav 10 dalje kaže:

“Nakon izvršenog žrijebanja, a najkasnije u roku od sedam dana, politički subjekt koji je učestvovao u žrijebanju dostavit će općinskoj izbornoj komisiji imena kandidata za članove biračkog odbora u kojem su osvojili mjesto putem žrijeba”  

Jakov Perković, predsjedsjednik Hrvatske liste za Livno za Žurnal tvrdi da se kandidaturom Marka Zagorca u Kantonu 10 priprema izborna krađa u režiji koalicije HDZ BiH – SDA.

“Hrvatska lista za Livno tražit će od Središnjeg izbornog povjerenstva da provjeri potpise potpore Marka Zagorca, a ujedno pozivamo SIPA-u i FUP da istraže tko je umjesto građana potpisivao imena osoba u obrascu za potporu za izbore. Godine 2012. Marko Zagorac je osvojio 17 glasova na lokalnim izborima. Osobno sam svjedočio kada su mu članovi HDZ BiH u prostorijama stranke potpisivali potpise potpore. On je potreban HDZ-u BiH zbog biračkih odbora kako bi poslije zatvaranja biračkih mjesta u glasačke kutije ubacili tisuće glasova”.

Mislav Sučić, dopredsjednik HSS-a Stjepan Radić HBŽ, za Žurnal također tvrdi da je kandidatura Marka Zagorca, alat kojim HDZ BiH sebi osigurava mjesta kraj glasačkih kutija.

„HDZ-ovi agitatori i direktori su po školama kupili potpise za ove nezavisne kandidate. HDZ osim Zagorca ima još jednog prijavljenog takvog, vjerovatno Anto Kasalo, i zajedno sa svojim članovima biračkih odbora može se desit da HDZ ima skoro sve svoje satelite instalirane u biračke odbore za glasačkim kutijama i imat će mogućnost krađe“.

„Gospodineeee, Vi mene ne interesujete“! Ovo je odgovor Marka Zagorca na naše pitanje kako je uspio skupiti 500 potpisa potpore za prijavu na izbore.

Kako saznaje Žurnal, za ovogodišnju prijavu za izbore Zagorca su u Sarajevo dovezli službenim automobilom MUP-a Kantona 10 na čijem je čelu Darinko Mihaljević, kadar HDZ-a BiH o kojem je Žurnal i ranije pisao.

Poslije svega navedenog, sasvim je jasno zašto je prije svega nekoliko dana većina delegata Doma naroda PSBiH odbila da po hitnoj proceduri razmatra izmjene Izbornog zakona BiH, koje podrazumijevaju da se u izborni proces uvedu nove tehnologije, poput optičkog skeniranja i elektronskog brojanja glasačkih listića, uvođenja videonadzora na glasačka mjesta i uzimanja otisaka prstiju, a sve zbog sprečavanja izbornih krađa i pokušaja da izbori u BiH budu transparentniji, pošteniji i pravedniji.

Protiv prijedloga da se ovaj zakon razmatra u hitnoj, a potom i u skraćenoj proceduri, glasali su delegati HDZ-a BiH, HSS-a, SNSD-a, te DNS-a.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI