Autoput Zenica-Sarajevo-Mostar do 2014.

Gradnja spomenute autoceste trebala bi početi 2009. godine nakon što u ovoj i narednoj godini budu riješeni svi tehnički detalji, dok se završetak radova očekuje 2014.

Kako je tokom prezentacije istaknuo direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Edin Trhulj autocesta Zenica-Sarajevo-Mostar bit će duga 143, 5 KM, što čini 50 posto koridora V-C kroz FBiH. Dužina mostova iznosit će 12 km, tunela 44, a dužina otvorene trase 42 km.

Ukupna cijena projekta je 2,339 milijardi, a danas prezentiranim prijedlogom modela izgradnje i finansiranja predviđeno je da iz budžeta FBiH u tu svrhu bude izdvojeno 460 miliona KM, dok bi ostatak trebao biti izdvojen iz novca od cestarina, od takse za naftu i naftne derivate i od kreditnog zaduženja.

On je naglasio da bi ovaj način gradnje, s obzirom na iskustva nekih susjednih zemalja koje su gradile autoceste koncesionarno, trebao biti povoljniji.

Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, kako je rečeno, oformljena je prije tri mjeseca i djeluje pri Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, a cilj joj je da uredi oblast gradnje i održavanja autocesta u Federaciji BiH, ne miješajući se u nadležnosti državnog Ministarstva komunikacija i transporta.

Ova direkcija, prema riječima federalnog ministra prometa i komunikacija Nedžada Brankovića, pored aktuelnih projekata radi i na pripremama za uspostavljanje sistema naplate na nekim autocestama te pripremama za izgradnju 9,1 KM autoceste na dionici Kakanj-Visoko.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI