Bajić umjesto Švrake na čelu Republičkog javnog tužilaštva

Visoki sudski i tužilački savjet BiH smijenio je glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva (RS) Mahmuta Švraku, a za vršioca dužnosti imenovao Miodraga Bajića.
Švraka je premješten na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva.

Iz VSTS-a je saopšteno da je na sjednici 20. oktobra razmatrana i usvojena žalba Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, te preinačena odluka Drugostepene disciplinske komisije za tužioce od 25. avgusta u vezi sa izrečenom disciplinskom mjerom Švraki.

U ovom postupku Drugostepena disciplinska komisija je, odlučujući o žalbi tuženog, preinačila odluku Prvostepene disciplinske komisije u vezi sa izrečenom disciplinskom mjerom tako da je tuženom Švraki izrekla disciplinsku mjeru smanjenja plate za 30 odsto na period od šest mjeseci, podsjećaju iz VSTS-a BiH.

Podsjećaju i da je Prvostepena disciplinska komisija, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca, donijela odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost Švrake zato što je, kako je navedeno, propustio da pokrene postupak personalnih bezbjednosnih provjera zaposlenih u Republičkom javnom tužilaštu.

Švraki je, na osnovu Zakona o VSTS-u BiH, izrečena disciplinska mjera – premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva.

– Odluka VSTS-a je konačna – naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Miodrag Bajić funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca tog tužilaštva.

Izvor: rtrs.tv

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI