Miting SNSD-a u Banjaluci: Dodik poručio – jednog dana ćemo otići i ponijeti 49% BiH

“Neće se više nikada glasovi prebrojavati u Sarajevu, već u Republici Srpskoj” – poručio je član predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik sa mitinga “Otadžbina zove”, koji je održan u utorak uveče u Banjaluci. “Ne dajmo RS, ne dajmo njene institucije. Ne dajmo našu slobodu da biramo. Vratrimo izborni proces u RS, a to ćemo raditi narednih godina”, rekao je Dodik.

Veliki skup kojem je prisustvovalo više od 30.000 ljudi organizovao je SNSD i njihovi koalicioni partneri koji smatraju da je ponovno brojanje glasova prevara čiji je cilj poništiti pobjednički rezultat Milorada Dodika u trci za predsjednika RS.

Na skupu se ponovo potezala secesionistička retorika u kojoj je dominirala netrpeljivost prema Bosni i Hercegovini. Mahalo se zastavama Srbije i SNSD-a, uz nacionalističku muzičku podlogu. 

“Svaki dan hoće nešto loše da učine Republici Srpskoj. Pa nam poručuju kako možemo eto da odemo gdje hoćemo ali možemo nešto zemlje da povučemo na svojim cipelama i da odemo u Srbiju ili ne znam ni ja gdje. A mi kažemo – ići ćemo sigurno ali jednog dana odnijećemo 49 posto Bosne u Hercegovine”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodao je da BiH nije mjesto koje građani RS žele.

“Sva je sreća da sam Željku nagovorio da ide tamo”, “našalio” se Dodik aludirajući na kandidaturu i pobjedu Željke Cvijanović za mjesto člana Predsjedništva BiH.

Kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je i večerašnji skup, poput izbora, pokazao šta je volja naroda. 

“Ako nas je ovde 50.000, 100.000 će biti pred vašim vratima”, poručila je Cvijanović Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

Govore su držali i lideri SNSD-ovih koalicionih stranaka koji su se većinom svodili na tvrdnje da je Republika Srpska izabrala svog predsjednika i da je to Milorad Dodik.

Mitingu je prisustvovao i režiser Emir Kusturica.

foto: atvbl.rs

“Ne samo da pokušavaju da ukradu građanske izbore, već sve miriše na državni udar”, rekao je Kusturica uzviknuvši na kraju: “Živio Milorad Dodik! Živio njegov SNSD!” 

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI