Bajramović: Morbili vrlo zarazno oboljenje, nema mjesta panici, važno vakcinisati djecu što prije

Specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo – voditelj Odjela za imunizaciju dr. Anisa Bajramović izjavila za Fenu da virus morbila (krzamak ili ospice) jeste prisutan na području Kantona Sarajevo, ali da nema razloga za paniku te apelira na roditelje ili staratelje da odvedu djecu što prije da prime MMR vakcinu ili da dovrše proces vakcinacije.

Kako je kazala, ako roditelji ne požure s vakcinisanjem djece protiv morbila, slična epidemiološka situacija mogla bi potrajati godinu dana možda i duže.

Na području Kantona Sarajevo trenutno je deset prijavljenih slučajeva morbila, među kojima jedno dijete nije vezano za slučajeve u vrtiću na području općine Novi Grad Sarajevo gdje su i registrirani prvi slučajevi morbila za područje KS.

– To dijete je s područja općine Stari Grad, a majka navodi da je dijete zaraženo iako nigdje nisu putovali. Dijete ima 13 mjeseci i imalo je termin za prvu dozu vakcinacije MMR vakcinom ali se u međuvremenu zarazilo – kazala je dr. Bajramović.

Morbili su vrlo zarazno oboljenje, a od deset nevakcinisanih osoba zarazit će se devet ako dođu u dodir sa virusom.

– Ako dijete nije vakcinisano, potrebno je da obavezno primi prvu dozu što prije. Međutim, sve se ovo dešava u situaciji kad na području Kantona Sarajevo radi trenutno 19 pedijatara od ukupno 27 pedijatara koliko ih je zaposleno u KS. To nije dovoljno da se pruži zdravstvena zaštita, u prvoj i drugoj smjeni i u svakom domu zdravlja. Zato razgovaramo intenzivno o tome da zdravstveni sistem organiziramo na drugačiji način, tako da se vakcinacija održava na nekoliko punktova a na nekoliko pregled djece oboljele od morbila. Sve to da se ne bi miješala nevakcinisana i djeca oboljela od morbila i da bismo usporili širenje – navodi.

Upozorava da je prošle kalendarske godine zabilježen nizak obuhvat djece vakcinisane protiv morbila (29 posto primilo prvu dozu), a 34 posto je primilo drugu dozu MMR vakcine, ciljne dobne skupine. Morbili u 20 posto slučajeva uzrokuju teške kliničke slike s komplikacijama, a u 80 posto prođu s laganom kliničkom slikom.

Doktorica Bajramović apelira na roditelje da djecu vakcinišu (ovisno od dobne skupine) i u slučaju nakon prebolovanih morbila, zbog zaštite od druga dva oboljenja od kojih štiti ta vakcina. Djeca mogu nastaviti s redovnom vakcinacijom, mjesec dana nakon prebolovanih morbila.

Po programu imunizacije u FBiH, prva doza MMR vakcine prima se nakon navršene godine života. Kad dijete napuni pet godina, prima drugu dozu. Djeca koja su navršila šest godina (a nisu primila vakcinu) jednu i drugu dozu prime u razmaku od mjesec dana, te su tad završila taj proces.

MMR vakcina štiti od tri virusne bolesti – morbila (ospice, krzamak), zaušnjaka (parotitis) i rubeole, a dr. Bajramović kaže da je ta vakcina sigurna i da štiti 97 do 98 posto od obolijevanja. Ako vakcinisana osoba i oboli, simptomi su lakši. To je jedna od najefikasnijih živih vakcina, a daje doživotni imunititet.

U Kantonu Sarajevo zabilježeni su u nedjelju 21. januara prvi slučajevi obolijevanja od morbila, nekoliko djece jasličke grupe iz vrtića na području općine Novi Grad. Nijedno od te djece nije bilo vakcinisano, a sve je počelo od djeteta koje je ranije ovog mjeseca boravilo u Živinicama odnosno na području TK gdje je već proglašena epidemija te bolesti.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI