Banjalučki tamni vilajet: Dvadesetak huligana napalo aktiviste na Mejdanu

Dvadesetak huligana oko 19 časova je napalo grupu aktivista iz Banjaluke i Sarajeva koji su danas trebali da održe projekciju filma i diskusiju na temu ljudskih prava i javnog okupljanja.

Promocija filma i diskusija danas su trebali biti održani u privatnom prostoru u krugu Incela ali je policija taj događaj zabranila uz obrazloženje da postoji rizik od napada na organizatore i učesnike skupa.

Aktivisti su napadnuti nevezano za skup na sasvim drugom dijelu grada što govori o dobroj organizaciji napadača.

Portal Buka javlja da su navijači ili nepoznata grupa huligana napala aktiviste u prostorijama Transparency International-a.

– Pod velikom policijskom pratnjom svi se prebacuju u PU Banjaluka – javlja reporterka BUKE sa lica mjesta.

Navodno je troje ljudi povrijeđeno i prebačeni su u Službu hitne pomoći.

Novinarka Vanja Stokić koja je bila prisutna i koja je lakše povrijeđena napisala je na Facebook profilu kako se policija u trenutku napada sklonila dopustivši nasilje, a iz Policijske uprave Banja Luka rekli su da te navode ne mogu komentarisati.

Banjalučka policija zabranila je prikazivanje filma “Pride” i diskusiju koja se trebala nakon toga održati na temu gušenja slobode govora i okupljanja.
Policijska zabrana došla je nakon javnih pritisaka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Izvor: Buka, Gerila

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI