Foto: RTRSFoto: RTRS

On je istakao da se novoformirana jedinica Žandarmerije može upotrebljavati za različite izazove te da je mobilna.

“Razvijamo savremene snage policije po uzoru na ono što vidimo na zapadu. Kako se multiplikuju izazovi, tako se organizacija policije mora prilagođavati. Od običnih ljudi sam dobio pohvalne poruke, jer ovo unosi osjećaj sigurnosti”, smatra Dodik.

Premijer RS-a Radovan Višković je kazao kako mu je čast što je dobio ulogu učestvovati u donošenju odluke o formiranju Žandaremerije RS-a.

“Mislim da smo napravili historijski potez za RS. Ko ne vidi prijetnje prema RS-u ili su slijepi kod očiju ili imaju neki drugi problem. I ne samo migrantska kriza, koja je ozbiljan problem za BiH. RS prepoznaje sigurnosne rizike i ne čeka šta će neko drugi uraditi, već radimo sami i štitimo naše građane i imovinu”, smatra predsjednik Vlade RS.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović kazala je da se sve radi za budućnost.

“Ovo doživljavam kao korak naprijed u jačanju MUP-a RS i poduzimanju koraka da budemo sigurni. Voljela bih da niko nikad ne mora upotrijebiti silu, već da gradimo bolnice i druge kapacitete, ali moramo graditi i jačati kako bismo bili sigurni. Želim nam mir i stabilnost i našoj djeci”, dodala je.
Nakon postrojavanja jedinice intonirana je himna Republike Srpske “Moja Republika”. Žandarmerija je, prema riječima zvaničnika, popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime