BEZ DOGOVORA O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA: Razgovori se nastavljaju u četvrtak

 A.Šu.

Predstavnici međunarodne zajednice su nakon današnjeg sastanka s liderima bh. stranaka, u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, poručili su da konkretnih rješenja i dalje nema, a razgovori bi trebali biti nastavljeni u četvrtak.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst, prenijela je poruku iz Brisela koji želi vidjeti BiH snažno na putu ka Evropskoj uniji, ali i pronalazak rješenja.

“Ovo je dio jednog procesa konsulatcija koje su u toku. Mislim da je bio pravi trenutak da se sada razmotre realne opcije šta se može uraditi. Ja sam došla danas iz Brisela da prenesem poruku koju smo više puta ponavljali, želimo da vidimo ova pitanja rješena, da vidimo BiH na evropskom putu, opredijeljenu na reforme. Mislim da smo danas vidjeli spremnost za pronalazak rješenja i svijest o preuzimanju odgovornosti za ovaj proces”, kazala je ona.

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack kazala je da ohrabruju političke lidere da dođu do rješenja, ali da, za koje god se rješenje odluče, mora biti rješenje Bosne i Hercegovine.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije kazao je da su nastavili konkretniji pristup za koji je uvjeren da će omogućiti provedbu izbornih rezultata.   “Danas smo nastavili sa jednim konkretnijim pristupom, razgovarali smo o konkretnijim rješenjima, koji će omogućiti provedbu izbora. To je ono što je ključno u ovom trenutku. kako provesti presudu Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Izbor delegata, na to se trebaju fokusirati politički lideri. Nastavljamo raditi u ovom duhu”, naveo je Wigemark.

Lideri bh. političkih stranaka na sastanku su poovili svoje ranije ponavljane argumente. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je rekao da su se dogovorili da budu optimistični.

“Bit će to jedno privremeno rješenje koje se odnosi na Parlament Federacije”, kazao je Bakir Izetbegović.

Podsjećamo, predstavnici Stranke demokratske akcije BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH se već drugi dan sastaju s predstavnicima Venecijanske komisije. Sastanak se odvija u sjedištu Delegacije Evropske unije.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI