ANKETNI ODBOR NSRS: Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen

Na osnovu saznanja, činjenica, podataka i obavještenja koja su dobili od svih relevantnih institucija i na osnovu izjava pojedinaca, Anketni odbor je donio sedam zaključaka koje su usvojili s četiri glasa “za” i jednim suzdržanim.

U prvom zaključku navodi se kako Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni paušalnim neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije MUP-a od 26. marta u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, koje su izazvale negodovanje građana RS-a i porast njihovog nepovjerenja u institucije RS. Smatraju opravdanim zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića.

Anketni odbor traži utvrđivanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova RS, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS, da donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protipravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

“Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtijeva od NSRS da uputi inicijativu prema Visokom i sudskom tužilačkom vijeću BiH s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca. Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku RS i Zakona o javnim tužilaštvima RS kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službenih dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka osobe odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje”, navodi se u zaključcima.

Osudili su izvještavanja RTRS-a i SRNA-e o ovom slučaju, istaknuvši kako je neprimjereno, neobjektivno i tendenciozno. Također, rečeno je kako su ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS-a i SRNA-e prekršili principe poštivanja profesionalnih i općeprihvaćenih vrijednosti i etičkih standarda, pravila pravičnosti i nepristrasnosti te zakone i kodekse o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.

Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane nadležnosti te su poručili da radi sagledavanja svih činjenica analize trebaju raditi relevantni svjetski priznati forenzički instituti i ustanove.
Izvještaj Anketnog odbora napravljen je na 323 strane.

Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI