BiH na listi praćenja zbog narušavanja ključnih elemenata Dejtonskog sporazuma

Bosna i Hercegovina je dodana na Listu praćenja ugrožavanja ljudskih prava istraživačke platforme CIVICUS Monitor zbog narušavanja ključnih elemenata Dejtonskog sporazuma.

Kako je saopćeno, CIVICUS Monitor je dodao BiH na spomenutu listu nakon što je zabilježen brzi pad građanskih sloboda, usljed donošenja zakona koji utiče na pravosuđe, kao i napada na aktiviste i civilno društvo.

Pojašnjava se da je Republika Srpska usvojila zakon kojim odbacuje nadležnost Ustavnog suda BiH, zatim da je kleveta ponovo kriminalizirana u atmosferi pogoršanja napada na novinare i aktiviste, te da je “Zakon o stranim agentima” kojim se kriminalizuje civilno društvo na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS.

-Postoje prijetnje miru, jer autoritarni lider Republike Srpske većinski srpskog entiteta u zemlji, nastavlja da podriva Dejtonski sporazum iz 1995. kojim je okončan rat u BiH. Narodna skupština RS je nedavno usvojila zakone kojima se odbacuju nadležnosti Ustavnog suda BiH i međunarodnog mirovnog izaslanika koji nadgleda sporazum. Predsjednik RS Milorad Dodik je ove poteze proglasio ‘čišćenjem Bosne i Hercegovine od stranog uticaja’. Pored ovih, proteklih mjeseci predloženo je ili usvojeno nekoliko zakona kojima se ograničavaju aktivnosti civilnog društva i medija, uključujući i zakon o ‘stranim agentima’ nalik ruskom, koji će biti razmatran na sjednici NS RS 26. septembra – navode iz CIVICUS Monitora.

Programska menadžerica Centra za promociju civilnog društva  Dajana Cvjetković kaže da su zakonodavni napori u Republici Srpskoj kojima se podriva građanski prostor duboko zabrinjavajući i pokazuju da vlasti prave korak unazad na putu ka EU.

Istakla je da “Zakon o ‘stranim agentima’ ne ugrožava samo rad civilnog društva, nego je i napad na osnovne slobode svih građana, zajamčene međunarodnim pravom i Ustavom BiH. To je u suštini, podvlači, pravni alat za uništavanje svake kritike vlasti.

CIVICUS Monitor lista za praćenje, objavljena je kako bi se poklopila s 54. zasjedanjem Vijeća UN-a za ljudska prava (11. septembar – 13. oktobar), ističe pet zemalja u opasnosti od oštrog pada građanskih prava i sloboda. Lista je zasnovana na podacima koje je prikupio CIVICUS Monitor, koji prati stanje građanskih sloboda u 197 zemalja i teritorija koristeći podatke istraživačkih partnera širom svijeta. Pored BiH, najnovija lista uključuje Bangladeš, Ekvador, Senegal i Ujedinjene Arapske Emirate.

Bosna i Hercegovina je jedna od slobodnijih zemalja na najnovijoj listi za praćenje, dodaje se u saopćenju. CIVICUS Monitor trenutno ocjenjuje građanski prostor u BiH kao “sužen“, samo jedan korak ispod najviše rangiranog “otvorenog“.

-S obzirom na ovakvo targetiranje medija i civilnog društva, Bosna i Hercegovina rizikuje da postane jedna od restriktivnjih zemalja na zapadnom Balkanu – rekla je istraživačica CIVICUS-a za Evropu i Centralnu Aziju Tara Petrović, dodavši da još ima prostora da se preokrene negativni trend i utre put ka povoljnom okruženju za slobodu govora i udruživanja u zemlji.

Od marta, vlasti u Republici Srpskoj zalažu se za donošenje više represivnih zakona uprkos oštrim protestima međunarodne zajednice. U julu su u NSRS usvojeni amandmani kojima se ponovo kriminalizuje kleveta nakon 20 godina, što je pogoršalo ionako opasno okruženje za medije u zemlji. Nasilje i prijetnje novinarima uobičajene su u cijeloj BiH i bilježe značajan porast od 2022. godine.

Još jedan zabrinjavajući razvoj je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji bi krajem septembra trebalo da bude predmet rasprave u NS RS. Uvođenjem stroge zabrane “političkih aktivnosti“, njime bi civilnom društvu i neprofitnim medijima koji se finansiraju iz inostranstva bilo zabranjeno da diskutuju o pitanjima od javnog interesa pod prijetnjom gašenja ili krivičnog gonjenja. Pored ovih, uskoro bi moglo uslijediti još zakona usmjerenih protiv aktivista, budući da je Dodik najavio da su na dnevnom redu zakoni koji zabranjuju LGBTQI+ aktivistima pristup školama, kao i “zakon o neprijateljima Republike Srpske”.

-Pozivamo vlasti Republike Srpske da odustanu od predloženih zakona koji ograničavaju osnovne građanske slobode. Poštovanje svačijih ljudskih prava i podsticanje otvorene debate posebno su ključni u kontekstu krhke demokratije kao što je Bosna i Hercegovina – rekla je Petrović.

CIVICUS Monitor koristi podatke istraživačkih partnera širom svijeta sa kojima sarađuje. Ova istraživačka platforma pruža ocjene građanskog prostora za 197 zemalja i teritorija koje se zasnivaju na najnovijim informacijama o stanju sloboda udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI