BILT, EŠDAUN I ŠVARC-ŠILING PISALI MOGERINI: Ne dozvolite razmjenu teritorija, poređenja Kosova i BiH ne može biti!

A.ŠIŠIĆ

„Kao bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, duboko smo zabrinuti zbog nedavnih izjava visokih zvaničnika Evropske unije koje sugerišu da bi EU mogla da podrži dogovor između predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, o razmjeni teritorija i to kroz „korekciju granica“. Dovoljno dobro poznajemo ovaj region i zato znamo da bilo kakvo pomjeranje granica neće riješiti podjele, već će ih samo produbiti“, poručili su u otvorenom pismu Federiki Mogerini, visokoj predstavnici EU za vanjske poslove, trojica bivših visokih predstavnika u BIH.

Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling, u zajedničkom pismu, koje je u posjedu našeg portala, poručuju i da „svaka promjena granica na Balkanu može biti zloupotrebljena s ciljem destabilizacije nekih drugih zemalja regiona“.

„Poređenja između Kosova i situacije u Bosni i Hercegovini ne može biti, ali, poznajući zapadni Balkan, jasno nam je da bi takva politika dala vjetar u leđa nacionalističkim strujama i političarima koji bi željeli neku novu korekciju granica“, navode potpisnici pisma.

Takođe upozoravaju da bi, upravo u Bosni i Hercegovini, oni koji već pozivaju na „razbijanje zemlje“ i „vraćanje u pređašnje stanje“, to mogli da dožive kao ohrabrenje i podršku za svoje ideje.

Foto: Faksimil pisma upućenog Federiki Mogerini

„Dobro poznajemo EU i znamo da su njene članice svjesne da nas je krvava istorija naučila da je održivi mir moguć samo ako naučimo da živimo u multietničkim zajednicama, umjesto što ćemo, ponovo iscrtavajući granice, stvarati jednonacionalne“, napisala su trojica bivših visokih predstavnika u BIH.

Za kraj, Federiki Mogerini poručuju da bi podrška EU promjeni granica na Balkanu mogla ozbiljno da ugrozi neke, već postignute sporazume i dogovore, poput onog u Makedoniji, te da podrije jedinstvo države naročito u Bosni i Hercegovini, kao i da ohrabri i one koji žele razmjenu teritorija u Ukrajini, ali i da dovede do egzodusa manjina sa teritorija na kojima žive.

„Zato vas pozivamo da takve prijedloge odbacite bez odlaganja“, poručili su Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling.  

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI