epa08439426 Polish policemen control a protester wearing a Guy Fawkes mask taking part in a protest of the Polish entrepreneurs and their supporters called by independent presidential candidate Pawel Tanajno in the center of Warsaw amid the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic, in Warsaw, Poland, 23 May 2020. Protesters demand more governmental help for businesses affected by the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease and to end coronavirus restrictions. Police called the protest illegal. EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Pandemija korona virusa dovela je do jačanja autoritarnosti vlada širom svijeta i predstavlja sve veću prijetnju demokratiji, zajednički je upozorilo nekoliko stotina bivših premijera i predsjednika, zastupnika, nobelovaca i predstavnika civilnog društva, prenosi Hina.

Virus koji je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u decembru prošle godine proširio se svijetom i primorao vlade država na ograničavanje slobode kretanja, govora, javnog okupljanja i drugih građanskih prava.

„Autoritarni režimi, ne neočekivano, koriste krizu da bi utišali kritičare i ojačali svoj politički stisak“, poručilo je više od 500 potpisnika u otvorenom pismu koje je nastalo u organizaciji štokholmskog Instituta za demokratiju i pomoć na izborima (IDEA). Pismo je potpisalo više od šezdeset bivših čelnika država.

„Čak i neke demokratski izabrane vlade bore se protiv pandemije gomilanjem vanrednih ovlasti koje ograničavaju ljudska prava i jačaju državni nadzor bez pravnih ograničenja ili parlamentarne kontrole“.

Američki Međunarodni centar za neprofitno pravo tvrdi kako je više od osamdeset država uvelo vanredne mjere, od policijskog sata, kazni za one koji krše pravila, do pojačanog nadzora, cenzure i širenja izvršnih ovlasti.

Posljedica toga je pogoršanje demokratskih normi, što ima implikacije za političku slobodu, ali i sposobnosti vlada da se nose s krizom i budućim zdravstvenim vanrednim situacijama, rekao je generalni sekretar IDEA-e.

Autoritarne mjere

Kao države koje su uvele autoritarne mjere ili su potkopale sistem provjera i ravnoteža navodi Filipine, Mađarsku, El Salvador i Tursku.

„Postoje legitimni razlozi za vanredne ovlasti. No uvijek je problematično kada ih vlada koristi za napad na neovisne medije i druga temeljna prava“, istaknuo je Kevin Casas- Zamora, bivši predsjednik i ministar Kostarike.

„Želimo usmjeriti pažnju na nestanak demokratije uslijed ove krize. To nije zaštita demokratije zbog nje same; demokratija je inherentna vrijednost u nošenju s ovom pandemijom i pripremama za iduću“.

IDEA piše kako je korona virus već odgodio ili otkazao najmanje 66 izbora širom svijeta. Gotovo pedeset država uvelo je neki oblik ograničenja medijskih sloboda, od kojih su 21 demokratije.

Potpisnici pisma, među kojima su političari poput bivših predsjednika Brazila i Argentine Fernanda Henriquea Cardosa i Mauricija Macrija, bivšeg poljskog predsjednika i nobelovca Lecha Walese te nobelovke Shirin Ebadi, najviše su zabrinuti da građani počinju prihvaćati sve autoritarnije ponašanje svojih vlasti.

„Demokratija je ugrožena, a oni koji mare za nju trebaju pronaći volju, disciplinu i solidarnost da ju brane. U pitanju su sloboda, zdravlje i dostojanstvo ljudi diljem svijeta“, zaključuje se u pismu.

Izvor: Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime