BOSANSKI BUKVALISTA: Djeda Mraze, ne skreći sa staze!

Piše: Nedžis HALILOVIĆ (Bosanski Bukvalista)

Djed Mraz, kao što je i običaj, i ovaj put je pred Novu godinu najavio svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu. Kao i prošlih godina, i ovaj put će na radost brojnih mališana dijeliti poklone, ali već na uobičajen način kada je u pitanju BiH.

Hrvatska djeca će posebno paketiće dobijati jedan dan, bošnjačka drugi, srpska treći dan, a djeca od Sejdića i Fincija četvrti dan, jer nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom da Djeda Mraz istovremeno svima dijeli paketiće. Međutim, već dobro ostarjeli Djeda Mraza je čuo da  će ove godine imati mnogo manje posla.

Ima tu nešto i do bijele kuge, nešto i do toga da ni djeci u BiH nije više do slavlja, ali najviše do toga što su se mnoge porodice odselile iz države, s najviše nakon što je Bakir Izetbegović najavio otvaranje 100.000 radnih mjesta. U Njemačkoj.

I tako, brojke su zastrašujuće, iz dana u dan sve su poraznije za nas, a država ništa ne radi po tom pitanju. Mada, ruku na srce, država ne radi puno toga ni po jednom pitanju i kao takva veliko je olakšanje za umornog Djeda Mraza koji već danima leti irvasima s kraja na kraj svijeta.

Sam dolazak u Bosnu i Hercegovinu umornom Mrazu već je stvorio probleme. Tako je već na Izačiću morao paketićima potplatiti graničnog policajca kako bi ga pustio da uđe u zemlju, jer nije imao 150 maraka kod sebe, a svaki stranac mora da ima toliko novca ako želi da udje u državu ili ako poželi da kupi neku fabriku u Bosni i Hercegovini. Iako diljem svijeta nikada nije imao takvih problema, Djed Mraz je prvi put podlegao mitu u BiH.

Isprepadan jer mu se prvi put u njegovom dugom života desilo nešto tako, Djeda Mraz je, čim je kročio na bh. tle, potjerao irvase kako bi što brže obavio posao u ovoj državi i razdjelio mališanima željne poklone.

Ali ne lezi vraže.

Velika magla u BiH je natjerala Djeda Mraza da se spusti na zemlju i krene putevima zatrpanim snijegom u uobičajenu misiju. I već na prvoj krivini ga je skinuo policijski radar zbog prekoračenja brzine, pa je morao istresti desetak paketića neugodnim policajcima kako bi ga pustili dalje.

Nakon što je prvog dana podijelio poklone hrvatskoj djeci, tj. nakon što je od nekih ljudi dobio upute čiji su roditelji u HDZ-u, a čiji nisu, drugi dan na redu su bila djeca Bošnjaka. I sve što je više zalazio u unutrašnjost zemlje, Djeda Mraz je sve teže disao. Smog i velike količine zagađenog zraka su irvasima stvarali velike probleme. Već u nekoliko prvih bošnjačkih sela Djeda Mraz je jedva izvukao živu glavu. Za dlaku je izbjegao linčovanje, cipelarenje, bejzbolske palice, kamenovanje...

Nazivali ga komunistom, nevjernikom, ustašom, četnikom… a većinu dječijih želja nije mogao ni da ispuni, jer mnogi od njih su imali samo jednu želju, da im se vrati babo iz Njemačke. U međuvremenu se i zdravlje irvasa narušilo usljed svakodnevnog udisanja čistog bosanskog smrada (najteže im je bilo proći pored Maglaja), pa ih je Djeda Mraz odveo vetrinaru, no međutim veterinar u Bosni i Hercegovini je trostruko skuplji nego u Olandiji.

Rekao je da ima četvero djece i još mnoštvo famelije. I svima po paketić.

Treći dan dijeljenja paketića Djeda Mraz je kod Srba naišao na velike demonstarcije i začudio se brutalnosti policije nad demonstrantima kakvu nije vidio ni na Bliskom istoku. I iako je dobio par osmijeha pendrekom po leđima od Dodikove “milicije”, Djeda Mraz je i srpskoj djeci razdijelio poklone, ali je zbog udaraca i on morao kod doktora.

A u ovoj državi je pregled kod doktora dvostruko skuplji nego u Njemačkoj, pa je i njega morao da potplati paketićima jer je dotični specijalista imao troje djece i još toliko sestrića i bratića, ali i od amidžince Šefike malog.

Četvrti dan je napokon došao red i na djecu od ostalih nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini i Djeda Mraz je uvidio da, potplaćujući i doktora i vetrinara i policiju, neće moći biti paketića za svu djecu od Sejdića i Fincija, ali rekoše mu da je to Bosna i Hercegovina i da se zbog toga puno ne brine, njih ionako niko ništa u ovoj zemlji i ne pita, a paketiće uvjek mogu potražiti u Strasbourgu.

Peti dan Djeda Mraz se bez traga i glasa izgubio iz Bosne i Hercegovine. Kažu, tamo negdje na Skelanima je izašao, otišao ka Srbiji i rek’o da se u ovakvo skrojenu Bosnu i Hercegovinu više nikad neće vraćat.

SRETNA NOVA 2019. GODINA SVIM ČITAOCIMA INFORADARA!

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI