BOSANSKI BUKVALISTA: Građanima u predbajramske dane 50 posto sniženja na potkivanje

Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – sedmično će secirati sve bitne aktivnosti naših političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji do 2068. godine.

 

petak, 24. maj

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crndak, kao ljubitelj sporta koji je još od malih nogu volio istovremeno gledati i nogomet i rukomet, odaslao je pismo predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu u kojem ga je pohvalio zbog evociranja uspomene na zastavu BiH sa ljiljanima, kao prve zastave međunarodno priznate države 1992. godine, a koja se nalazi na peharu namijenjenom pobjedniku Evropa Lige. Kao i sve naše državne ministre i zvaničnike, i Crnatka je safato državni patriotski zanos pa je u znak zahvalnosti Čeferinu uz pismo poslao i fotografiju nogometne reprezentacije BiH sa autogramima svih reprezentativaca kao i navijačku pjesmu Ko ne skače mrzi Bosnu hej, hej, hej… i poželio da zastava sa ljiljanima što prije osvane i na peharu Lige prvaka.

 

subota, 25. maj

Aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao bh. građane na twiter revoluciju i zamolio ih da se masovno loguju na twiter i da fejvaju i retvituju njegove twitove koje zateknu na svojoj lajni i tim povodom izravno optužio Fahrudina Radončića da njegove svakodnevne tvitove bez pitanja objavljuje u Dnevnom Avazu i pravi sebi toranj preko njegovih ledja.

 

nedjelja, 26. maj

Na današnjim izborima za predsjednika Socijaldemokratske partije, u tijesnoj utrci od oko 28.000 nenamještenih glasova razlike, pobijedila je mlada nada bh. politike Nermin Nikšić. On je tom prilikom svima poručio da je divan osjećaj imati sopstvenu socijaldemokratsku partiju u BiH i svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini predložio da svako sebi osnuje stranku zasnovanu na socijaldemokratiji kako on ne bi imao problema da osvoji idući mandat i rastjera iz stranke sve one koji pretenduju na njegovu fotelju.

 

ponedjeljak, 27. maj

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH izdalo je saopćenje i upute građanima da prilikom podmićivanja sudija i tužilaca uvijek prethodno izvrnu džepove i revere i pokažu imaju li skrivenu kameru ili mikrofon. VSTV u uputama građanima navodi kako moraju da vode računa da potkivanje bude što manje stresno, jer su i sudije i tužioci su od krvi i mesa. U znak dobre volje iz VSTV-a su poručili građanima da će u predbajramske dane uvesti 50% sniženja na potkivanje bilo kojeg sudije. I ne samo to, bajramski paket podrazumijeva da onaj koji kupi dvoje sudija dobija gratis inspektora SIPA-e.

 

utorak, 28. maj

Objavljeno da je djevojka sa videa koji je srušio Hajnca Kristijana Štrahea rodom iz Bosne i Hercegovine. Sve je dospjelo u javnost nakon što su inspektori prilikom pretresa ustanovili da djevojka na desnoj strani stomaka ima ožiljak od mlina za kahvu i da se, po njenim riječima, na taj korak odlučila nakon što je Štrahe odlučio da joj prigovori da nije dobro ispekla baklavu. Isti dan specijalne kosovske jedinice ROSU na sjeveru Kosova uhapsile su 20 Srba, sedam Albanaca i jednog Bošnjaka i time prekinuli lanac krijumčarenja bakljava i tuljumbi sa Sjevera Kosova u zemlje Balkana i EU. Tim povodom od strane policije slučajno je pretučen gluhonijemi čovjek koji govori srpski.

 

srijeda, 29. maj

U Sarajevu održan protestni skup građana ispred sjedišta VSTV BiH koji su tim povodom mahali zastavama s ljiljanima i iznijeli zahtjeve za jeftinijim i jednostavnijim potkivanjem sudija i tužioca. Između ostalog, zatraženo je da se one sudije koji odbiju potkivanje krivično gone jer to sve stresno djeluje na domaće stanovništvo i da mladi u sve većem broju napuštaju zemlju jer im je postalo nemoguće da nabave sopstvenog sudiju i tužioca. Tim povodom su delegacija EU, OSCE i Ambasada SAD-a poslale zajedničko pismo VSTV-u u kojem stoji da su uočili zabrinjavajuće pojave rasta cijena sudija i tužioca i da to smatraju kao udar po džepu bh. građana. Evropska komisija usvojila mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU i poručili da se tu nema šta mislit. Nek ulaze jedan po jedan, ko i do sad.

 

četvrtak, 30. maj

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović poslije sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim izjavio da je na dobrom putu da uvjeri Rusiju da uđe u NATO savez. Iz Brisela javljeno da Bosna i Hercegovina dobija status kandidata za evropsko članstvo 2020. godine, ali po hidžretskom kalendaru. Poznata bh. zvijezda narodne muzike Halid Tegeltija u Tužilaštvu BiH imao promociju svog novog albuma Potkuj me care, čiji su sponzori Milorad Dodik i VSTV BiH.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI