ODISEJA 2019.

BOSANSKI BUKVALISTA: Kad već ne može Nobel za mir – može za fiziku i svemir!

Postignut je konsenzus da kamen-temeljac lansirne stanice bude u Pofalićima, a kako bi svi narodi bili svemirski pokriveni u planu su još dva kamena temeljca, u Nevesinju i Posušju

Sa velikom zabrinutošću, a prije svega ljubomorom, tog dana je u Sarajevu kroz zgradu bh. Predsjedništva prostrujala vijest da su grčki i makedonski premijer, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, zvanično nominovani za Nobelovu nagradu za mir.

Pošto je bosanskohercegovačko tročlano Predsjedništvo u svijetu poznato kao institucija koja se svakodnevno zalaže za mir i ljubav, normalno da se odmah nivo uzbune digao na najviši stepen, iako su trojica predsjednika toga dana bili u Briselu gdje im je Federika Mogerini ocjenjivala domaću zadaću, a usput zadala i novu; vijest da bi grčko-makedonski premijeri, pored njih živih, mogli dobiti Nobelovu nagradu za mir, posjetu Briselu je odjednom bacila u drugi plan.

Brzo su se riješili dosadne Federike Mogerini, a još brže su napili matorog Žan Kloda Junkera i dali petama vjetru kako bi što prije došli u BiH i tu kroz detaljnu analizu svega učinjenog pokušali odgonetnuti kako se uopće moglo desiti da nominacija za Nobelovu nagradu za mir zaobiđe njih i ode u grčko-makedonske ruke.

VELIKI MIROTVORCI

A tolike su nade polagali u to da će ih neko jednog dana nazvati i reći im da su nominovani za Nobela, jer kad je Barak Obama mogao dobiti Nobela za mir – mogu i oni.

Uostalom, šta je to Obama bolji od njih? On je ratovao diljem svijeta, dok oni još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nisu nijednom zaratili. I to je samo jedan od dokaza da ovi narodi predvođeni svojim vođama rade za dugogodišnju uspostavu mira na ovim prostorima. Recimo, svaki Bajram se srdačno čestita Džaferoviću i Komšiću, a svaki Božić, jal’ pravoslavni jal’ katolički, čestitaju Dodiku i Čoviću. A čime su Zaev i Cypras, zaboga, zaslužili nominaciju?

Postoje li u Grčkoj i Makedoniji dvije škole pod jednim krovom? Možda, ali postoje li ulice ili škole sa imenima poput vojvode Uroša Drenovića, Mustafe Busuladžića, Mile Budaka, Jure Francetića… u kojima se tužno prisjećamo Međunardnog dana Holokausta?

Međutim, naše sposobno trojno Predsjedništvo nije sjedilo skrštenih ruku pa je, iako to nije u njihovoj nadležnosti, svjesni odgovornosti i datog trenutka svom premijeru Zvizdiću i ministrima preporučilo da prihvate ugovor sa UN o istraživanju svemira!

Kad već ne može Nobel za mir – može za fiziku i svemir.

Veoma brzo, naređeno je da se obustavi gradnja autoputa Vc, blokira isplata plata, penzija i invalidnina i osnuje još jedna agencija u zajedničkim organima vlasti, a zaposlit će se još 20 stranačkih uhljeba i još toliko dajdžića i amidžića. Onako kako su Rusi prvi put u svemir poslali psa Lajku, tako ćemo mi poslati premijera Zvizića, hm, zapravo, najprije će nekoliko stotina ljudi iz vrha najvećih bh. stranaka poslužiti kao zamorci u ispitivanju djelovanja ekstremne radijacije, temperature i ubrzanja na ljudsko tijelo u borbi za istraživanje svemira.

Postignut je konsenzus da kamen-temeljac lansirne stanice bude u Pofalićima, a kako bi svi narodi bili svemirski pokriveni u planu su još dva kamena temeljca, u Nevesinju i Posušju. Dogovoreno je da se sve tri rakete istovremeno lansiraju i ko prvi dođe na Mars ima pravo da postavi stranačku zastavu i da se to ubuduće smatra kao njegova teritorija na kojoj ima potpuno pravo da izmjenjuje izborni zakon kako njemu godi, ili da se otcijepi od ostatka svemira!

MUJO ĆE DA KUJE KONJA PO MJESECU

Početna ispitivanja su dokazala da se astronautima u svemiru smanji srce, a poveća guzica, pa će se brzo naviknuti na tamošnju atmosferu, jer je takva i u Bosni.

Uigrana dosadašnjim istraživanjem najbolje trbušne plesačice pod čevljanovićkim šatorima, kao i dugogodišnjim istraživanjem najdublje rupe na bh. asfaltu, multinacionalna bh. agencija za svemir (bez Sejdića i Fincija) višečasovnim zasjedanjem je napokon donijela odluku da se osnuje bh. pandan NASA-i, sa imenom BASA, čije će sjedište biti u Laktašima, tako da će se ubuduće umjesto Hjustone, imamo problem radio vezom iz svemira obraćati sa Laktaši, imamo problem. 

Foto: Sjedište BASA-e biće u Laktašima

Zaštitni znak BASA-e će da bude Mujo sa čekićem i konjem, a naše vrijedno Predsjedništvo se veoma brzo bacilo sa ispitavanja fenomena crne rupe u budžetu na ispitivanje crne rupe u svemiru, pod imenom Kako ukrasti galaksiju za sekundu?

Odlučeno je da se buduća Nobelova nagrada za istraživanje svemira, za koju niko ne sumnja da će stići u naše, odnosno njihove ruke, drži u zajedničkim istitucijama kako se nijedna nacionalna strana u BiH ne bi mogla busati u prsa da ima veće zasluge za nagradu od ostalih nacija i kako to ne bi dovelo do blokiranja državnih institucija, parlamenta ili eskaliralo u oružani sukob oko nagrade za istraživanje svemira.

Na kraju su građani zamoljeni da budu ponosni i strpljivi jer će njihova nacija među prvima uskoro ponosno zakoračiti na tlo druge planete, a plate, penzije i invalidnine će biti isplaćene odmah – čim se završi ispitivanje svemira i galaksije.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI